Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кадийски до Юго и Кадаре във френска антология за деца

Стиховете на българския поет отново в превъзходна компания

Ценен от Стефан Баке и Ален Боске, Кирил Кадийски е предпочитаният във Франция съвременен български поет. Снимка: Емил Георгиев - Кадийски до Юго и Кадаре във френска антология за деца

Ценен от Стефан Баке и Ален Боске, Кирил Кадийски е предпочитаният във Франция съвременен български поет. Снимка: Емил Георгиев

Френското издателство „Льо Шерш Миди” включи в списъка си с поетични антологии новоотпечатаната книга „Сто стихотворения за деца от цял свят”, съставен от поета Жан Оризе.

k_kad

„Сто стихотворения от пет континента, говорещи с гласовете на поети, познати днес по цял свят: Исмаил Кадаре от Албания, Кирил Кадийски от България, Венюс Кури-Гата от Ливан, Абделатиф Лааби от Мароко, Едуар Моник от Ил Морис, Леополд Седар Сенгор от Сенегал, Жак Шесекс от Швейцария, Махмуд Даруиш от Палестина, Назъм Хикмет и Йоздемир Индже от Турция, а от Франция – Лафонтен, Жерар дьо Нервал, Теофил Готие, Виктор Юго, Верлен…”, гласи издателският анонс към антологията.

Стиховете в томчето са подредени по азбучния ред, според имената на страните, от които са включените автори. Антологията не е тематично ограничена, а сред авторите попадат имена от Античността до наши дни.

Ценен от Стефан Баке и Ален Боске, авторът на „Вечеря в Емаус” и „Перо от феникс” е предпочитаният във Франция съвременен български поет, публикуван неведнъж в Хексагона.

През 2017 г. на френски език ще бъде публикувана и литературната анкета на Кадийски, направена от Светлозар Жеков. Тогава ще имаме повод да честитим и седемдесетия юбилей на литературния събрат на Робер д’Артоа.


Вижте още: КИРИЛ КАДИЙСКИ: ЧЕ КОЙ МОЖЕ ДА ТИ ОТНЕМЕ РОБСТВОТО, БЕ РОБЕ!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС