Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сюрреалистични пейзажи след труса в Нова Зеландия

Земетресението през ноември било толкова силно, че морското дъно се е вдигнало с два метра

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер е повдигнало океанското дъно с два метра. Снимка: Анна Редмънд, Geology In - Сюрреалистични пейзажи след труса в Нова Зеландия

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер е повдигнало океанското дъно с два метра. Снимка: Анна Редмънд, Geology In

Земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което засегна Нова Зеландия и Антарктида през ноември 2016-а, е повдигнало морското дъно с два метра, оставяйки скали, покрити с водорасли и морски организми. Снимки със сюрреални гледки показват размера на опустошението по бреговата линия на Южния остров, отбелязва онлайн медията Geology In.

„Голяма част от крайбрежието на Южния остров беше засегната и промени равнището си. Знаем го от снимки на скални платформи, покрити с водорасли и морски организми, останали след ударната вълна“, твърдят сеизмолози.

Специалистите сматат, че брегът се е повдигнал с между половин и два метра в североизточната част на Южния остров, на близо 20 км от град Кайкоура, близо до нос Кембъл.

Нова Зеландия редовно страда от земетръси, защото се намира точно върху разлома между Индоавстралийската и Тихоокеанската тектонски плочи. Серия мощни трусове разтърсиха Южния остров през ноември, предизвиквайки цунами и изпращайки вторични вълни през цялата страна. Според официалните власти, жертвите на природното бедствие са поне две.

Първият трус, с магнитуд от 7,8 по Рихтер, е засегнал град Кайкоура, на 93 км североизточно от Крайстчърч. Геолозите измерват и втори трус от 6,2 по Рихтер на 39 км северно от Кайкоура, още по-далеч от Крайстчърч. Усетени са повече от 60 вторични труса с магнитуди около 4,5.

Земетресението е довело до видими промени в пейзажа. Водопадът Кекеренгу например, е загубил десет метра дължина. Повечето от тези промени обаче засягат хоризонталната земна повърност, но на места в земята зеят огромни пукнатини, а в планините са се появили естествени „стъпала“, образуващи се при разцепването на скални масиви. Самото крайбрежие също се е надигнало. Снимките на разпукали се шосета създават особено драматична представа за случилото се.

new-z2

След труса на места земната маса се е вдигнала с 3 метра. Снимка: Катрин Бодгър, Geology In

Вертикалните трусове са довели и до появата на нова дълбочина в залива Уайпапа. Подобни надигания на крайбрежието са се случвали и в миналото, включително при земетресенията, ударили Нова Зеландия през 1855-а и 1931-а. Според местните геолози и сеизмолози, тези нови особености на пейзажа ще бъдат трайни.

Според учените, промените след труса ще останат трайно в пейзажа. Снимка: Университетът в Кентърбъри

Според учените, промените след труса ще останат трайно в пейзажа. Снимка: Университетът в Кентърбъри

Историческите и праисторическите примери показват, че на много места в Нова Зеландия тези образувания остават високо над морския бряг. Но другаде по света временно издигнали се масиви постепенно се слягат във вековете след земетресението, което е изменило нивото им спрямо морското равнище. Понякога връщането на първоначалната височина също става след земетресение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС