Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милано става музей на Помодоро, гений на италианския авангард

Творбите му са като космически обекти, накацали пред кралския дворец, катедралата, Ла Скала

Сфера на Арналдо Помодоро, поставена пред кралския дворец в Милано. - Милано става музей на Помодоро, гений на италианския авангард

Сфера на Арналдо Помодоро, поставена пред кралския дворец в Милано.

До началото на следващото лято Милано ще бъде музей под открито небе за монументалните скулптури на Арналдо Помодоро. От площада пред кралския дворец (в непосредствена близост с Дуомото) до площада на Ла Скала гигантските сфери от полиран бронз се налагат на погледа като предмети, дошли от друга галактика. Някои са част от градския пейзаж вече много години – например Големият диск (1972), двоен диск с 4,5 м в диаметър, пронизан от дълбоки процепи до сърцевината. Това грамадно и мистериозно слънце, отразяващо меката светлина на памучното небе над Милано се намира на „Пиаца Меда”, точно пред централния офис на „Банка пополаре ди Милано”.

Там, под зашеметяващия стъклен купол – разказва „Фигаро“ – се намира още едно произведение, на което миланчани отдавна се любуват: висока колона, издигаща се като паметник на някакъв триумф. Пред кралския дворец, който представлява прекрасен фон, ансамбълът „Пиетрарубиа Груп” (1975-2015) се издига като огромна отворена книга с неразбираеми, но ясно видим знаци по страниците. Речникът на Арналдо Помодоро ни припомня египетските йероглифи и древните езици на Мексико. Тези два региона винаги са интригували артиста, роден в селцето Пиетрарубиа, в италианската област Марке. След войната мястото остава необитаемо, но Помодоро още е привързан към спомена за него и се опитва да го възроди.

Арналдо Помодоро пред част от своите творби. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арналдо Помодоро пред част от своите творби. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от скулптурите на Помодоро е почетен гост в кралския дворец. След преминаване под красивите аркади на палата, влизаме в Залата с кариатидите, някогашният бален салон на двора от XVIII в., бомбардиран през 1943-а и така и останал неремонтиран докрай. Сред този обширен декор от мрамор и западнало великолепие са събрани трийсетина творби на майстора. Първите му произведения са мрачни по дух и изпълнение струпвания на олова и бетон от петдесетте години. Има и гипсови обекти, които показват Помодоро колкото като скурптор, толкова и като инженер. Усеща се влиянието на Пикасо, на „Герника” и на спомена за войни и сражения.

„Разтворена книга“ на Помодоро край катедралата в центъра на Милано

Скулптура на Помодоро край катедралата в центъра на Милано

Отново в центъра на Милано, в музея „Пецоли” на ул. „Манцони”, са макетите на театралните декори, създадени от Помодоро между 1982 и 2009-а, поставени в приглушено осветени ниши.

Арналдо Помодоро (роден през 1926 г.) е италиански скулптор-абстракционист и бижутер. Брат му Джо Помодоро също е скулптор. Монументалните си произведения Арналдо създава от бронз и бетон. Работи активно от 50-те години.

Въпреки възрастта, днес Помодоро не е изгубил чувството си за хумор. Докато Милано отдава почит на артистичните му постижения, старият скулптор се шегува с годините си и се отдава с удоволствие на спомени. Говори така добре на италиански, както и на английски, тъй като много време е живял в Станфорд и Бъркли, където работата му е добре приета. Той подчертава, че във Франция се е радвал на слава, а в Америка – на добри приходи.

През 2006-а бе наредена негова изложба в градините на „Пале роял“, Париж. По повод 150-та годишнина от обединението на Италия галерията „Торнабуони” и италианското посолство във Франция му посветиха изложба в „Матиньон”, а сетне – и в Музея на съвременното изкуство, който тогава празнуваше четиридесетата си годишнина.

Монументалните творения на Помодоро, който е част от миланския авангард от 50-те години досега, днес често достигат цени от над един милион евро и фигурират в най-значимите международни колекции.

Изложбата на Помодоро, подредена из целия център на Милано, може да се види до юни 2017-а. Експозициите в кралския дворец и в музея „Вецоли” – до 5 февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах