Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Роуг Уан“: Преподреждане на една далечна галактика

4 от 5 звезди дава Питър Брадшоу в „Гардиън“ за новите „Междузвездни войни“

Фелисити Джоунс влиза в образа на Джин Ерсо, смела бунтовничка и дъщеря на Гейлън Ерсо – блестящ учен, дизайнер и фигура, подобна на Опенхаймер. - „Роуг Уан“: Преподреждане на една далечна галактика

Фелисити Джоунс влиза в образа на Джин Ерсо, смела бунтовничка и дъщеря на Гейлън Ерсо – блестящ учен, дизайнер и фигура, подобна на Опенхаймер.

Най-новата част от вечното приключение в галактиката на „Междузвездни войни” е създадена от Крис Уайц и Тони Гилрой под режисурата на британеца Гарет Едуардс. Действието на филма се вмества между Епизод III: „Отмъщението на ситите” и Епизод IV: „Нова надежда” (от който всъщност някога започна всичко). Така че това не е точно прелюдия, а може би нещо като вместена глава в средата на сагата, отбелязва кинокритикът на „Гардиън“ Питър Брадшоу в ревю за филма, на който присъжда 4 от 5 звезди.

Всичко си е тук: архетипите, конфликтите с митологичен мащаб, отчаяните холографски съобщения, истински бащи, елегантни и ексцентрични униформи, странни прически. Точно като филмите за супергерои, „Междузвездни войни” създадоха свои собствени мотиви и посрещани с ентусиазъм клишета, напомнящи повторението на познати акорди в блуса. Тук пак виждаме и новия момент с ренегата или дезертьора, появил се в „Силата се пробужда”.

„Роуг Уан” не е самостоятелен епизод в номерацията на трилогиите. Това е странична историйка, придатък към канона, малък изтребител, съпровождащ основните кръстосвачи в междузвездния флот и полезен със своята маневреност.

Фелисити Джоунс играе Джин Ерсо, смела бунтовничка и дъщеря на Гейлън Ерсо – блестящ учен, дизайнер и фигура, подобна на Опенхаймер заради водещото си участие в планирането на ужасното ново оръжие на Галактическата империя: Звездата на смъртта. В ролята на Гейлън е Мадс Микелсен заради познатото му излъчване на измъчен мачизъм. Между баща и дъщеря има нерешим конфликт, защото тя е близка с бунтовника Соу Герера (Форест Уитакър).

Типичната двойка комични роботи присъства и тук в свежа нова форма. Политическата коректност си пробива път с присъствието на азиатски актьори (не че липсват и извънземни, които също могат да минат за екзотично малцинство).

Филмът все още не е набрал инерцията да се превърне в голям попкултурен феномен, но има чар заради очарователното преподреждане на познати елементи и определено си струва гледането.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg