Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музеят, който Наполеон мечтаеше да създаде

Преди двеста години Бонапарт заграбва стотици произведения на изкуството от Италия. Днес те се събират в обща експозиция в Рим

Капитолийската Венера e eдин от безценните шедьоври в новата изложба в Рим. - Музеят, който Наполеон мечтаеше да създаде

Капитолийската Венера e eдин от безценните шедьоври в новата изложба в Рим.

Преди двеста години Италия си връща произведенията, откраднати от френската революционна армия по време на мълниеносната кампания на младия генерал Наполеон Бонапарт на Апенините. От 16 декември 2016-а „пътувалите” произведения се събират в изложбата „Музео универсале” („Универсалният музей”), в президентския дворец в Рим, разказва „Кориере“.

На 4 януари 1816 държавният вестник на Светия престол „Римски дневник” пише:

В столицата пристигнаха много каруци, съдържащи някои от най-добрите произведения на живописта и скулптурата, които за доброто на Изкуството се завръщат и ще бъдат прибавени към паметниците на Рим, който единствено е достоен да възпитава артисти и да им вдъхва най-изтънчените теми. Това щастливо събитие предизвика голям ентусиазъм сред римския народ”.

Това е една от многото истории за завръщането на бляскавите шедьоври в италианските държави отпреди Обединението. Между 1796 и 1814 г. Апенините са основно претърсени и заграбени от френските войски и възстановяването на местните сбирки е едно от първите изисквания на страните-победителки към новото френско правителство след Ватерло.

Проектът на Наполеон за универсален музей е въплъщавал неговата имперска мечта за новия ред в Европа, изразен чрез естетиката на покорените страни. От Рим са взети например изтънчените скулптури на Лаокоон и Аполон Белведерски. С второто поражение на императора различните италиански държави получават обратно собствеността си според решенията на Виенския конгрес.

Два века по-късно президентският дворец в Рим представя изложба, посветена специално на прозведенията, които бонапартистите са взели от Рим, за да илюстрират идеята за универсалния музей. Под кураторските грижи на Валтер Курци, Каролина Брук и Клаудио Паризи-Пресиче публиката ще премине от визията на Наполеон към работата на Канова. Великият скулптор Антонио Канова служи като комисар по изкуствата на Папските държави и под негово ръководство са организирани връщането и експозицията на откраднатите ценности. Задачата е била отговорна, защото например някой „Лаокоон” е рискувал непоправими щети при падане от пренасящата го каруца върху лед край Монченизио.

Изложбата представя оригинални творби. Най-важният експонат е на Рафаело – портрет на папа Лъв Х с кардиналите Джулио де’ Медичи и Луиджи да Роси, идващ от галерията „Уфици” във Флоренция. Следват „Убийството на младенците” от Гуидо Рени, съхраняван в болонската Пинакотека, огромното „Благовещение” на Тициан от Националната катедралата във Верона, „Оплакване на Христа” от Кореджо и „Полагане в гроба” от Анибале Карачи, заети от Националната галерия в Парма, „Свети Йоан Кръстител” на Перуджино от националната галерия в Умбрия и още много други съкровища. Ще бъдат изложени и два шедьовъра на класическата скулптура: Капитолийската Венера от Капитолинските музеи и Юпитер от Отриколи, предоставен от Ватиканските музеи.

При връщането на паметниците в 1816 тосканският херцог Фердинанд III кани френския посланик във Флоренция да прочете поздравителен адрес от името на Луи ХVIII, възстановен на власт от страните-победителки. Истински символ на Реставрацията.

Експозицията „Универсалният музей” продължава до 21 февруари 2017 г.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах