Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

СЕМ в подкрепа на БНР срещу „Музикаутор“

Нямаме правомощия да се намесваме в преговорите, но общественият интерес е над всичко, пише регулаторът

Мария Стоянова, председател на СЕМ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - СЕМ в подкрепа на БНР срещу „Музикаутор“

Мария Стоянова, председател на СЕМ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за електронни медии изрази загриженост по казуса със спора между БНР и „Музикаутор“. От регулатора изпратиха до медиите позиция, в която се посочва, че въпреки че нямат законови правомощия да се включват в преговорите, имат „сериозни опасения от накърняване правата на слушателите“.

В края на 2016-а от обществената медия съобщиха, че с началото на настоящата година в ефира им няма да звучи съвременна музика, тъй като не е постигнато споразумение за правата с „Музикаутор“, които са искали тройно увеличение на заплащането, възползвайки се от „монополното си положение“.

От СЕМ пишат, че при тях е постъпила официална информация от БНР и въпреки че е „желателен баланс между искания и финансови възможности“, над тях „трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио“.

Регулаторът отчита и че моментът, в който случаят става публично достояние – „точно в навечерието на новогодишните празници“ – е неподходящо избран момент за разрив на преговори.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на СЕМ.

Съветът за електронни медии (СЕМ) реагира със загриженост на получена вчера официална информация от Българското национално радио (БНР). Ръководството на обществената медия съобщава, че усилията за постигане на консенсус в преговорите с Музикаутор не са дали резултат, което сериозно възпрепятства изпълнението на обществената мисия и изпълнението на индивидуалните лицензии на БНР.

Регулаторът изразява сериозни опасения от накърняване правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 01 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български  автори.

Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ отдава голямо значение, както на зачитането на правата на музикалните дейци, така и на значението на общественото радио като важна културна институция с огромен и дълголетен принос за  създаване, записване, съхранение и разпространение на музика от всички жанрове.

БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности. Над тях обаче, трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио. Фактът, че той е застрашен точно в навечерието на новогодишните празници, е неподходящо избран момент за разрив на преговори, които СЕМ продължава да вярва, че са водени с идеална цел.

В регулатора не е постъпила официална информация за позицията на Музикаутор.

СЕМ ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90