Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

2016: най-грандиозните кинопровали

„Бен Хур“, „Добрият великан“ и „Боговете на Египет“ оглавяват антикласацията

Римейкът на „Бен Хур“ от 1959 г. не успя да се доближи до оригинала нито в художествено, нито във финансово отношение. - 2016: най-грандиозните кинопровали

Римейкът на „Бен Хур“ от 1959 г. не успя да се доближи до оригинала нито в художествено, нито във финансово отношение.

Независимо от някои рекордни постижения, 2016-а ще бъде запомнена и с грандиозни провали, които няма да се отразят добре на професионалната репутация  на топ режисьори (Стивън Спилбърг, Анг Лий) и звезди от A отбора на Холивуд (Брад Пит, Уил Смит).

Холивудският епос „Бен Хур“ на руския режисьор Тимур Бекмамбетов оглави списъка на най-скъпоструващите провали в киното през 2016 г. В класацията, изготвена от „Холивуд рипортър“, са включени и произведения на далеч по-известни и опитни режисьори като Стивън Спилбърг и Робърт Земекис. При оценяването на загубите трябва да се има предвид, че студиата получават около 50% от приходите в киносалоните. Другите 50 остават в разпространителите.

Според киноаналитиците, инвеститорите са загубили от „Бен Хур“ около 120 милиона долара. За производството на библейския епос са отишли около 110 млн. долара, без да броим разходите за маркетинг. От показа си по световните екрани той е събрал 94,1 млн. долара, с което е възстановил 43 процента от разходите си.

На второ място е филмът на Стивън Спилбърг „Добрият великан“. Той е върнал  64% от разходите си, а загубите му са за около 100 млн. долара. На трето място се нарежда „Боговете на Египет“ на Алекс Прояс със загуба от  90 млн. долара.

„Добрият великан“

Загубите от „Добрият великан“ са около 100 милиона долара

Сред останалите разорителни блокбъстъри за 2016 г. аналитиците са поставили „Съюзени“ на Робърт Земекис с Брад Пит и Марион Котийар (минус 80 млн. долара), „Ловци на духове“ (минус 70 млн. долара) и „Алиса в огледалния свят“ (също минус 70 млн. долара).

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах