Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как масовите медии обърнаха възприятията ни за изкуство

Отиде си Джон Бърджър, един от знаменитите арт критици – с око на художник, интелект на академик и харизма на роден артист

Поредицата Ways of Seeing на Джон Бърджър се смята за една от най-влиятелните програми за изкуство, правени някога в историята на телевизията. - Как масовите медии обърнаха възприятията ни за изкуство

Поредицата Ways of Seeing на Джон Бърджър се смята за една от най-влиятелните програми за изкуство, правени някога в историята на телевизията.

Арт критикът и писател Джон Бърджър – човекът, който ни демонстрираше как изкуството може да обогати живота ни, както пише за него биографът му Том Овъртън – почина на 90 години.

Най-известната работа на Бърджър е Ways of Seeing („Начини на гледане“) – книга, която излиза паралелно с четирисерийна телевизионна програма и която има дълбок ефект върху това как се оценяват днес визуалните изкуства. В труда си критикът твърди, че настъпването на масовите медии фундаментално преобръща нашето възприятие за изкуство.

В една от частите на Ways of Seeing се стъпва върху „Художественото произведение в епохата на неговата техническа възпроизводимост“ на Валтер Бенямин – там Бърджър заявява, че чрез репродукцията на Стар майстор модерният контекст на картината се разделя от онзи, съществувал по времето на създаването ѝ.

В други от есетата и сериите се дискутират женската голота, където Бърджър коментира, че само 20-30 от Старите майстори изобразяват жената като самата нея вместо като субект на мъжката идеализация или желание; публичността и рекламата, където се твърди, че цветната фотография е поела ролята на маслените платна, при все че контекстът е обърнат.

„Той предизвикваше установените практики, основите на нещата и нас самите – казва Уил Гомпърц от Би Би Си. – Имаше око на художник, интелект на академик и харизма на роден артист. Той ни показа как да гледаме, но не поотделно, а заедно.“

Поредицата Ways of Seeing, с награда БАФТА, се смята за една от най-влиятелните програми за изкуство, правени някога в историята на телевизията.

Самият Бърджър е носител и на литературното отличие „Ман Букър“. През 1972 г. то му е присъдена за експерименталния роман G. Тогава Бърджър дарява половината от паричната премия на радикалното афро-американско движение „Черните пантери“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах