Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Давид на Микеланджело с фрактури

Левият прасец и дясното бедро на фигурата имат пукнатини, заплашващи стабилността на статуята

Оригиналът на Давид е експониран в Галерия Академия във Флоренциа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Давид на Микеланджело с фрактури

Оригиналът на Давид е експониран в Галерия Академия във Флоренциа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Давид на Микеланджело може би постепенно се чупи, пише „Ла Република“. От краката са започнали микрофрактури, тоест пропуквания в мрамора. Институтът за геология към Националния изследователски център на Италия анализира пораженията върху статуята, за да предложи най-добрия начин за запазването ѝ. Не само тази статуя, а цялото културно и архитектурно наследство на страната е в състояние на риск в последните години заради увеличения брой на земетресенията на полуострова.

Един от символите на италианския Ренесанс, Давид, е практически неоценим. Първите нарушения в целостта на статуята са забелязани още в средата на XIX век. Левият прасец и дясното бедро имат пукнатини, заплашващи стабилността на произведението и се налагат сериозни усилия за опазването на шедьовъра. Затова държавата ще отпусне 200 000 евро за изграждане на антисеизмичен цокъл около Давид. В общината във Флоренция постъпи идея да бъде създаден антисеизмичен музей, в който да бъдат съхранявани най-ценните произведения.

Част от настъпващите деформации на материала са резултат просто от гравитацията, която постепенно преодолява съпротивата дори на твърд материал като мрамора. Донякъде обаче самият наклон на статуята подлага единия ѝ крак на по-голям натиск – задачата на скулптора да придаде естествена и убедителна поза на произведението, неизбежно поставя центъра на тежестта върху единия от двата крака, премахвайки изкушението за равномерно разпределение на масата. Наклонът на статуята от около 5 градуса постепенно е натоварил десния крак до степен на пропукване.

Първите минимални нарушения на целостта на статуята може би са започнали още при престоя ѝ на открито, пред Палацо Векио, в продължение на повече от трите века между 1504 и 1873 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах