Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Елбфилхармони, еманация на лукса в културата (видео)

Новата концертна зала в Хамбург - комплекс с хотел, частни апартаменти, барове, ресторанти

Сечение на сградата показва разположението на концертните зали, хотелските и жилищните части, ресторантите, паркинга. Илюстрация: Елбфилхармони - Елбфилхармони, еманация на лукса в културата (видео)

Сечение на сградата показва разположението на концертните зали, хотелските и жилищните части, ресторантите, паркинга. Илюстрация: Елбфилхармони

Елбфилхармони – новата концертна зала в Германия, открита на 11 януари 2017-а – предлага може би най-луксозното преживяване в културата на нашето време. Шедьовърът на съвременната архитектура, създаден от Херцог & Де Мерон, е изграден в пристанището на Хамбург. Цената му е 789 млн. евро. Сумата е зашеметяваща във време, когато бюджетите дори на най-престижните симфонични оркестри се орязват. Но днес в Германия не обсъждат с упрек похарчените средства, а говорят като горди притежатели на най-новото бижу на световната карта на културата, образец на музикалната и визуална естетика. 

Концертната зала е като извънземен кораб, акостирал на река Елба. Сечение на сградата представя интериор, който някои биха определили като разхищение на пространството – но целта на обширните фоайета е да разкрият великолепната гледка към градското пристанище.

Голямата зала (1) има екстравагантно разположение на седалките за публиката – сцената е в средата, а секторите й са терасирани като лозя. Местата са 2100. Някои седалки са толкова стръмни, че краката ви са на нивото на главата на зрителя пред вас. Огромният звуков рефлектор е точно над сцената.

Филхармонията разполага още с камерна концертна зала (2) с 550 места, със студио за експериментална музика и семинари (7), платформа с панорама към пристанището (5), хотел (3), частни апартаменти (4), паркинг, барове и ресторанти (6), ескалатор (8)

zala

(Кликнете върху изображението за по-голям размер.)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90