Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Перата, таен кореспондент на РИА „Новости“

Как една ловджийска измислица стига до Русия и се връща у нас като свята московска истина

Смяна на караула пред Президентството. А „смяната на караула“ в Президентството предизвика руска хибридна атака. Снимка: БГНЕС - Перата, таен кореспондент на РИА „Новости“

Смяна на караула пред Президентството. А „смяната на караула“ в Президентството предизвика руска хибридна атака. Снимка: БГНЕС

Ако у нас все още са останали читатели, които не разбират какво означава хибридни действия – или разбират, но не вярват, че Русия води такива срещу България – могат да погледнат разпространената вчера от РИА „Новости“ статия, озаглавена многозначително „Кой готви „майдан“ в България“. Кой?

Автор на изпреварващото хибридно мероприятие под формата на текст е Игор Пшеничников, съветник на директора на също популярния у нас (покрай доскорошния му ръководител генерал Решетников и игривите закачки между него и Корнелия Нинова) Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) към президента Путин. Още в първото изречение, съвсем в духа на времето, истината и лъжата се преплитат като в крепка прегръдка между най-верни другари:

„В българската част на интернет се появи информация, че в България в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент генерал Румен Радев, която ще се състои на 22 януари, трябва да се проведе „протестна“ демонстрация с цел дестабилизация на обстановката в страната в полза определени партии“.

„На 21 януари пред Президентството, в самия  център на София, е насрочена „протестна акция“, организирана от действащите в страната „неправителствени организации“, които се финансират от чужди страни, в частност – от САЩ“, пише Пшеничников.

ria novosti

По „неофициални данни“ в една от действащите в България неправителствени организации наскоро била постъпили инструкции за организиране на масови безредици. Инструкциите включвали препоръка за участие в тези мероприятия да се привличат лица на възраст до 40 години.

Ако се чудите защо е тази възрастова дискриминация, тя е измислена, защото „българският дух вече е изкоренен от младите българи“. Докато по-възрастните хора, ако излязат на демонстрация, „тя по-скоро ще е в подкрепа на Радев и дружбата с Русия“.

Има и инструкция на всеки участник да се изпращат хонорари до 30 евро дневно – пише Пшеничников, – който вероятно не е разбрал, че някои вестници у нас, които пишеха същото за едни предишни протести, вече бяха осъдени да си платят за лъжите.

И за да се досетят всички сами коя е зловещата неправителствена организация, в следващото изречение авторът ни уведомява, че преди броени дни изпълнителният директор на „Америка за България“ Нанси Шилър на всеослушание е заявила, че фондацията вече нямало да се спотайва, а щяла да заяви гръмко за себе си. Ясно било, че зад тази фондация стоят същите американски кръгове, които подкрепяли и „майдана“ в Киев през 2014 година.

По-нататък авторът вкарва в играта и „световния злодей“, когото най-много обичаме да мразим: Джордж Сорос, „който, както българските медии вече са писали, има пряко отношение към организирането на провокации и протести с цел дестабилизация на обстановката в страната“. Има и цитат от „Блиц“:

„Неправителствените организации представляват заплаха за националната сигурност. Това е личният и корпоративен интерес на хората, които финансират тези НПО, тези гнезда на оси в балканските страни, в частност – Сорос…“

Потърсихме от кое точно място „в българската част на интернет“ черпи информация кадърът на Института за стратегически проучвания – и го намерихме. Всички разсъждения на автора са базирани на „новината“, появила се в блог, наречен „БГ правда“. Ако ви звучи почти като „Брадва“, друг прочут сайт за пост-истина – няма голяма разлика и в съдържанието. От същия блог можем да научим и други любопитни факти като: „Пращат ни 100 хиляди бежанци“, „Пияна жена танцува чисто гола в дискотека (18+)“ и най-веселото: „Ангела Меркел е дъщеря на Хитлер“.

Въпросната „БГ правда“ сочи като единствен източник на информацията си друг блог – този на самонаелия се граничар Петър Низамов (Гоу Турки!) Перата. Ден преди Пшеничников и РИА „Новости“ Перата е публикувал с огромни главни букви:

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ ГОТВИ УКРАИНСКИ СЦЕНАРИЙ В БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ СЪБЕРЕМ ЗА ДА НЕ ИМ ПОЗВОЛИМ…

perata2

Така информацията, съобщена от Перата (известен още като създател на „Цивилните отряди за защита на православието и жените“, Танцуващия със свински опашки и Повелителя на мигрантите), минава през „БГ правда“ и от там стига до Москва. На следващия ден се връща обратно у нас, препрана и брандирана от Института по стратегически изследвания към Президента на Русия.

Ако виртуалната връзка Перата-Путин ви изглежда прекалено абсурдна, спомнете си, че преди по-малко от три години лице с криминални прояви по прякор Петното беше официално приет – и използван – от премиера Орешарски.

Проверка на „Площад Славейков“ в Столична община показа, че за 21 януари са заявени два митинга в близост до Президентството. Единият е обявен „в защита на Украйна“ и заявката за него е дадена от гражданка на име Владимировска. Вторият е на ул. „Атанас Буров“ и е обявен като „щафетно бдение“ от Вихрен Михайлов. От пресцентъра на Общината твърдят, че не разполагат с информация нито коя е г-жа Владимировска, нито Вихрен Михайлов, а още по-малко каква е целта на „щафетното бдение“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg