Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

74 загинали журналисти през 2016 г.

Най-опасните места за репортери са Сирия и Афганистан

Алепо, Сирия. Журналистите все по-често отразяват последиците от войната, отколкото бойните действия, защото са целенасочено избивани. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 74 загинали журналисти през 2016 г.

Алепо, Сирия. Журналистите все по-често отразяват последиците от войната, отколкото бойните действия, защото са целенасочено избивани. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Загиналите във връзка с работата си професионални и непрофесионални журналисти по света през 2016 г. са 74 души. Това сочат данните от отчета на организацията „Репортери без граници“, обявени днес, 19 декември. 3/4 от убитите са се намирали в зони на бойни действия и са станали жертви на целенасочено насилие. Всичките десет журналисти, убити тази година в Афганистан, са намерили смъртта си заради професията си. Седем от тях са загинали при самоубийствената атака на талибани през януари над минибус на частната телевизия Tolo TV.

Сред най-опасните територии за представителите на средствата за масова информация се оказват също Сирия – най-смъртоносното място, Иран и Йемен, където през годината са загинали 40 журналисти. От държавите, в които не се водят военни действия, най-рисковано за представителите на медиите е в Мексико.

За първи път организацията включва в отчета на жертвите непрофесионални журналисти и блогъри.

В доклада на Комитета за защита на журналистите са казва, че през в 2016-а за първи път през последните 15 години броят на представителите на медиите, станали жертви на смъртоносни атаки, е намалял. Авторите му обаче смятат, че понижението на тези показатели е свързано с намалялата готовност на репортерите да поемат рискове. Новинарските агенции все по-често се отказват да изпращат екипи в страни като Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан и Бурунди. Тези „бягства“ вече са създали новинарски и информационни черни дупки там, където на власт е безнаказаността.

„Насилието срещу журналисти е все по-целенасочено – обяви генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар. – Те са били убити, защото са журналисти. Тази тревожна ситуация отразява крещящия провал на международните инициативи, насочени към защитата им. Това е смъртна присъда за независима журналистика в тези области, където цензурата и пропагандата се налагат с всички възможни средства, особено от фундаменталистки групи в Близкия Изток.

За да се задействат международните закони, ООН трябва да намери конкретен механизъм за прилагане на своите резолюции. Сред неотложните задачи на новия генерален секретар Антонио Гутереш е и изборът на специален представител за защита на журналистите.“

Особена опасност представляват бойците на терористичната организация „Ислямска държава“. По данни на Комитета от 2013 г. насам ислямистите са заловили най-малко 11 журналисти. Информация за тяхната съдба по-нататък няма.

През 2015 г. „Репортери без граници“ обявиха рекордни данни за смъртността сред представителите на медиите. Тогава загиналите журналисти бяха 101.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg