Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

75 години от смъртта на цар Борис III

На 28 август 2018 г. се навършват 75 години от смъртта на цар Борис III. Кадърът е от погребалната процесия на 5 септември. Снимката на Lost Bulgaria е оцветена от „Истории от Царство България“. - 75 години от смъртта на цар Борис III

На 28 август 2018 г. се навършват 75 години от смъртта на цар Борис III. Кадърът е от погребалната процесия на 5 септември. Снимката на Lost Bulgaria е оцветена от „Истории от Царство България“.

На 28 август 2018 г. се навършват 75 години от смъртта на цар Борис III. Загадката около смъртта на монарха, отишъл си едва на 49 години, така и остава неразплетена.

Царят умира след кратко боледуване, скоро след като се завръща от визита в Германия при Хитлер. В смъртния акт е посочено, че кончината на Борис III е настъпила след запушване на лявата сърдечна артерия (тромбоза), двустранна пневмония, оток на белите дробове и на мозъка. Повиканите медици от Виена констатират тежък инфаркт. Според други медици, преглеждали царя преди смъртта му, става дума за отравяне с рицин.

Година по-късно Червената армия навлиза на територията на България и с нейна помощ е извършен държавен преврат. Свалено е правителството на Константин Муравиев и Отечественият фронт съставя кабинет, начело с Кимон Георгиев.

Вижте още: ЗАЩО ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ „БЪЛГАРСКИ ШИНДЛЕР“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

ЗАЩО БОРИС ТРЕТИ НЕ Е БЪЛГАРСКИЯТ ШИНДЛЕР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах