Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

800 скандират „Оставка“ и „Наздраве“ под Министерство на културата

Събират жълти стотинки в кашон, за да не пее Вежди Рашидов

Протестът е завзел двете платна на бул. „Стамболийски“. Снимки: Емил Георгиев и Константин Павлов - 800 скандират „Оставка“ и „Наздраве“ под Министерство на културата

Протестът е завзел двете платна на бул. „Стамболийски“. Снимки: Емил Георгиев и Константин Павлов

Около 800 души скандират под прозорците на Министерството на културата на столичния бул. „Стамболийски“ с искане за оставката на Вежди Рашидов. Протестът зае две от платната на пътя, движението за автомобили е само по посока „Христо Ботев“.

Протестът #ПейWithMe е провокиран от думите на министъра по адрес на бившия хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров: „Ще му дам 50 лв. да се успокои и да не пее“, изречени в сутрешния блок на Би Ти Ви във вторник. По-рано днес Рашидов се извини писмено на певеца, но той не прие извинението му:

„Благодаря за извинението, което г-н Рашидов отправи към мен, но то не трябва да е към мен, аз нямам отношения с г-н Рашидов каквито и да било. Той трябва да се извини на хората, на всички хора за нещата, които говори, той е министър на културата.“  

Обидените от думите на Рашидов събират пред министерството жълти стотинки, „за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята“. В кашона някой пусна и патронче уиски. Раздават се специално отпечатани столевки с образа на Рашидов.

Митингът набъбна до около 800 души 40 минути след началото.

Протестът набъбна до около 800 души 40 минути след началото.

На митинга присъстват мнозина от Протестна мрежа, които обявиха, че са организатори на събитието. Там са певецът Георги Петров, оперната певица Дарина Такова, режисьорите Бойко Богданов и Марий Росен, актрисата Ани Вълчанова, скулпторът Велислав Минеков, музикантите Венци Мицов и Васко Кръпката, политологът Евгений Дайнов, сцеаристът Иво Сиромахов, Николай Колев-Босия… По плакатите надписите гласят: „Оставка“ и „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“. Появи се половинката на Николай Бареков Мария Календерска, която раздаваше лепенки Je Suis Kukuzel.

Protest-Vejdi4-a

На митинга присъстват мнозина от Протестна мрежа, които обявиха, че са организатори на събитието.

Евгений Данов закачи на гърдите си фалшивата столевка с образа на Вежди Рашидов.

Евгений Дайнов закачи на гърдите си фалшивата столевка с образа на Вежди Рашидов.

Пред камерите Дарина Такова заяви, че се срамува от Вежди Рашидов, иска оставката му и съжалява, че много от колегите й певци няма да дойдат на протеста, защото се страхуват. Велислав Минеков каза, че министърът не просто трябва да подаде оставка, а да бъде даден на прокурор.

Една от телевизиите случайно откри възрастна двойка съпрузи, които обясниха, че подкрепят Рашидов и са дошли да видят кои са срещу него.

Тенорът Георги Петров

Тенорът Георги Петров

Венци Мицов

Венци Мицов

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Protest5-a

protest6

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg