Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

81-годишна писателка от Гваделупа спечели алтернативния Нобел

Марис Конде получава отличието, за което номинирани бяха и Харуки Мураками и Нийл Геймън

Марис Конде, автор на повече от двайсет романа, в жива връзка с обявяването на наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 81-годишна писателка от Гваделупа спечели алтернативния Нобел

Марис Конде, автор на повече от двайсет романа, в жива връзка с обявяването на наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марис Конде, един от най-известните автори от Карибския басейн, спечели награда, създадена като алтернатива на Нобела за литература. Престижното отличие тази година бе отложено след скандал в Шведската академия, която го присъжда.

81-годишната писателка от Гваделупа заяви, че е „много щастлива и горда“ да спечели алтернативната версия. Тя бе номинирана заедно с Харуки Мураками, Нийл Геймън и родената във Виетнам канадка Ким Тхуи. Впоследствие, след като кандидатите бяха обявени, Мураками отклони номинацията си.

Вижте още: МУРАКАМИ СЕ ОТКАЗВА ОТ АЛТЕРНАТИВНИЯ НОБЕЛ

Шведската академия остана без половината си членове с право на глас, след като в институцията се разрази тежък скандал – съпругът на член на академията Катарина Форстенсон и видна личност на шведската културна сцена – Жан-Клод Арно, беше обвинен в сексуален тормоз. Вследствие на скандала Форстенсон се оттегли, последваха и още безпрецедентни оставки и така редиците на тайната комисия, която раздава наградата, оредяха.

През май беше съобщено, че поради липса на квота в комисията наградата ще бъде отменена, а през 2019 г. ще има двама лауреати.

Сега Конде ще получи около 100 хиляди евро, събрани от дарения. Тя ще приеме наградата на церемония на 9 декември, ден преди традиционния Нобелов банкет.

„Моля, позволете ми да я споделя със семейството си, с приятелите си и най-вече с народа на Гваделупа, който ще бъде възхитен и поласкан, виждайки ме да получавам това отличие“, заявява Конде.

Нейният регион „се споменава [в медиите] само когато там има урагани или земетресения“, посочва още тя.

Марис Конде е автор на повече от двайсет романа. Писателката не е издавана на български. В мотивите за наградата се посочва, че работата ѝ „описва опустошенията на колониализма и постколониалния хаос на език, който е едновременно прецизен и съкрушаващ“.

Алтернативният Нобел бе учреден от организация, нарекла се Новата академия. В състава ѝ влизат повече от 100 шведски писатели, артисти и журналисти. Комисията в крайна сметка излъчи четирима номинирани от общо 47 автори, предложени от шведски библиотекари.

Вижте още: ГЕЙМЪН И МУРАКАМИ В КРАТКИЯ СПИСЪК ЗА АЛТЕРНАТИВНИЯ НОБЕЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg