Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

9 февруари: Смъртта на Достоевски, смъртта на Шогуна

Фьодор Михайлович Достоевски умира на 9 февруари 1881 г. - 9 февруари: Смъртта на Достоевски, смъртта на Шогуна

Фьодор Михайлович Достоевски умира на 9 февруари 1881 г.

474 г. В Константинопол се възцарява император Зенон. След две години готите ще му изпратят знаците на властта, отнети от последния римски император на Запада, младия Ромул Августул. Византийските ромеи започват да смятат себе си за наследници на цялата някогашна Римска империя.

1934 г. Сключена е така наречената „Балканската антанта”, отбранителен съюз между Югославия, Гърция, Турция и Румъния, за който българските политици подозират, че е насочен срещу евентуален опит за осъществяване на българските претенции към Македония, Одринско, Егейска Тракия и Южна Добруджа. Балканската антанта спира да действа през 1941-а, когато нацистка Германия нахлува в Югославия и Гърция.

1964 г. „Бийтълс” за първи път гостуват в шоуто на Ед Съливан. Общият брой на зрителите достига 73 милиона.

1971 г. „Аполо 14” успешно се връща след успешна трета лунна мисия.

1991 г. В процеса на разпадане на Съветския съюз Литовската ССР обявява независимост и се превръща в Република Литва.

1996 г. Върховният съд оправдава бившия български диктатор Тодор Живков по обвиненията в разхищение на държавни средства в полза на охранителната служба УБО (днес НСО).

1999 г. В Либия са задържани пет български медицински сестри и един лекар-палестинец по обвинение, че умишлено са заразили над 400 местни деца с вируса HIV, причинител на свъртоносната болест СПИН. Сестрите се прибраха в България осем години по-късно, през 2007 г.

Рожден ден

1981 г. Роден е британският актьор Том Хидълстън (Локи в „Тор”, Хенри V в първи сезон на „Кухата корона”).

Умират

1199 г. Минамото-но Йоритомо, първият шогун, тоест водач на военно регентство в древна Япония. Системата, създадена от него, при която Япония фактически се управлява от военен диктатор, оцелява до втората половина на XIX в.

1881 г. Фьодор Михайлович  Достоевски, автор на „Престъпление и наказание”, „Бесове”, „Идиот”, „Братя Карамазови“. Един от най-значимите руски и европейски писатели на XIX в. Мистик и моралист в романите си, Достоевски е противоречива личност в частния си живот. Много от идеите му са повлияни от оберпрокурора на синода на руската православна църква Константин Победоносцев, както разказва българският литератор Цветан Стоянов в изследването си „Геният и неговият наставник”.

1957 г.  Адмирал Миклош Хорти, бивш диктатор на Унгария в навечерието и през по-голямата част от Втората световна война. Иронично е, че Унгария, която няма излаз на море, се намира под управлението на адмирал, действащ като „регент” на формално кралство без монарх. За този странен период от историята на страната съществува унгарски анекдот. В 1941 г. унгарският посланик във Вашингтон предава на американския президент нота за обявяване на „символична” война. Президентът прочита документа и задава въпрос:

– Тук пише „Кралство Унгария”. Мога ли да попитам кой е кралят?

– Нямаме крал, г-н президент. Начело на Унгария е регентът, адмирал Хорти.

– Разбирам. А близо до кое море е Унгария?

– Ние нямаме излаз на море.

– И сте ужасно далеч от Америка. Всъщност какво против нас имате?

– Нищо. Проблемите ни са със съседна Румъния.

– Но тогава обявете война на румънците!

– Не можем, г-н президент, те са ни съюзници.

1984 г. Юри Андропов, генерален секретар на КПСС и държавен глава на СССР. Той наследява Брежнев, но управлява само година и половина. С него започва периодът на  бързо сменящи се геронтократи в СССР от последния период на съществуване на държавата. Съветолозите оприличават бързата смяна на няколко възрастни ръководители с управлението на Ватикана.

2002 г. Сестрата на кралица Елизабет II, принцеса Маргарет.

2007 г. Шекспировият актьор Иън Ричардсън, известен най-вече с телевизионната си роля като Франсис Ъркарт от първата адапхтация на „Къща от карти”, прототип на Франсис Ъндъруд от американския римейк.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах