POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

9 г. затвор за директор на НХГ в Узбекистан, подменял оригиналите с ментета

Продавал картините на черния пазар на цени между 100 и 810 долара

Държавната художествена галерия в Ташкент, Узбекистан. - 9 г. затвор за директор на НХГ в Узбекистан, подменял оригиналите с ментета

Държавната художествена галерия в Ташкент, Узбекистан.

Директорът на Държавната художествена галерия на Узбекистан в Ташкент бе осъден на 9 години затвор за системно подменяне на творби от националната колекция с фалшификати, пише Агенция Франс прес.

Началникът Мирфаиз Усмонов с помощта на двама свои служители в продължение на 15 години подменяли и пласирали експонати на частни колекционери. Общо 25 образци на западно-европейското изкуство са изчезнали, включително на ренесансовия автор Лоренцо ди Креди, установили следствените органи. Тримата мошеници продавали картините на цени между 100 и 810 долара на черния пазар.

Това не е първият подобен случай в Държавната художествена галерия в Ташкент в последните години. Преди време колекцията бе ограбена от Гулнара Каримова – дъщерята на авторитарния президент на Узбекистан Ислам Каримов, който впрочем също е „конфискувал“ произведения от музея. Неотдавна институцията получи сигнал от италианското посолство, че са изложили съмнителна творба на Веронезе.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90