90 години Харолд Пинтър с „На скорост“ в Театър „Азарян“

Спектакълът на Тея Сугарева ще обедини две пиеси на абсурдиста - „Кухненският асансьор“ и „Гара Виктория“

Театър „Азарян“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - 90 години Харолд Пинтър с „На скорост“ в Театър „Азарян“

Театър „Азарян“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Пиесите „Кухненският асансьор“ и „Гара Виктория“ ще обедини режисьорката Тея Сугарева в спектакъла „На скорост“, с който новото сдружение „Мултикулт“ ще отбележи 90 години от рождението на един от най-значимите драматурзи в европейския театър, Харолд Пинтър. Спектакълът ще се играе премиерно на 18 октомври на сцената на Театър „Азарян“.

„На скорост“ е първият проект на сдружение „Мултикулт“, създадено от млади професионалисти в театралното изкуство, чиито основни цели са да развиват и популяризират мултикултурните ценности в обществото чрез изкуство, да подпомагат развитието и реализацията на творците в България и да работят за повишаването на културния интерес. За своя дебют те канят режисьора Тея Сугарева.

Абсурдът като реалност и реалност­та като абсурд изследва в свой прочит на Пинтър и самият Крикор Азарян. Преди 11 години на сцената на Театър „Българска армия“ режисьорът постави спектакъл, в който също обедини две пиеси на драматурга – „Гара Виктория“ и „Колекцията“. Идеята на Азарян бе да изтъкне бягството на съвременния човек от истината и предпочитанието му да живее в удобството на лъжата.

„Театърът може да ни накара да се погледнем отстрани, да даде възможност да избираме как ще продължим нататък – коментира Тея Сугарева. – Изострената ни чувствителност на творци към процесите на промяна в общуването ни задължава да поставим своите въпроси и съмнения. И ние избираме да го направим с остротата на Харолд Пинтър, чиито пиеси са пропити със страха от истинското общуване, а „Кухненският асансьор“ и „Гара Виктория“ са онези от тях, в които най-осезаемо се съдържа усещането за клопка – клопката на съществуването в изолация.“

Америка за България

През 2020-а се навършват 90 години от рождението на Хоролд Пинтър. Автор на повече от 30 пиеси, на поезия и проза, театрален и филмов режисьор, сценарист и актьор, през 2005 г. Пинтър получава Нобелова награда по литература.

В „На скорост“ участват Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“. Сценографията и костюмите са на Каролина Далкалъчева, а музиката на Мартин Каров.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах