Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

900 творци против Рашидов във фейсбук, на живо – 50

Реформата произвежда долнопробна култура, тя допринесе за разцвета на театралната чалга, твърди режисьорът Петринел Гочев

Съпротивата срещу Вежди Рашидов се оказа само във фейсбук. На живо се появиха малцина. Снимки: Румен Добрев - 900 творци против Рашидов във фейсбук, на живо – 50

Съпротивата срещу Вежди Рашидов се оказа само във фейсбук. На живо се появиха малцина. Снимки: Румен Добрев

Само 50-ина човека заявиха и наяве, не само виртуално, своята позиция против избора Вежди Рашидов да заеме отново поста министър на културата. Протестът бе насрочен за сряда от 18, 30 ч. пред Народното събрание. Трябваше да е бунт, но гняв нямаше. 

Съпротивата бе организирана в социалните мрежи във вторник, когато медиите извадиха списъците с вероятните имена в новия кабинет. Във фейсбук групата „Протест срещу избора на Вежди Рашидов за министър на културата“ потвърдилите присъствието си достигнаха 900 души от 5100 поканени. Противодействието им обаче се оказа само на думи.

В интернет срещу Рашидов се обявиха режисьори, актьори, музиканти, певци, поети, някои от тях с култов статус в българската култура. На живо се появиха организаторката Зорница Христова, поетите Марин Бодаков и Стефан Иванов, Кин Стоянов, музикантът Васил Гюров, режисьорът Петринел Гочев, лидерът на кръга „Едно“ Асен Асенов.

1

„Тук не сме много, но аз съм убеден, че зад всеки един стоят още сто като нас, – каза пред „Площад Славейков“ Петринел Гочев. – Хората искат да ги ръководят разумни управленци, които са наясно в детайли със спецификата на различните дейности в сферата на културата, а действията им да бъдат адекватни на съществуващата ситуация. Би било много добре да се стигне до обща концепция за културата, като кауза на държавно ниво – за мястото й,  стойността й за нас – важна ли е, не е ли важна. Бих приел, ако едно правителство заяви: „Нас културата не ни интересува и я закриваме“. Трябва или да бъде заявено това, или да видят, че ние всъщност живеем в неизреченото твърдение „Ние не желаем да се занимаваме с театър“.

10

„Реформата допринесе много за разцвета на театралната чалга“, каза режисьорът Петринел Гочев.

Гочев сподели, че присъствието му на протеста не е срещу правителството на ГЕРБ, а срещу вероятността Вежди Рашидов да се върне в Министерството на културата.

„Рашидов е заявил, че ще продължи т.нар. реформа, а аз считам, че тази реформа е изключително неадекватна, – продължи Петринел Гочев. – Тя помогна да се развият порочни практики в театъра – огромно производство с изключително ниско качество. Реформата допринесе много за разцвета на театралната чалга. Директорите на театрите са се превърнали в търговци на билети, само и само да получат някой допълнителен лев от всеки пропуск. Тях не ги интересува какво произвеждат, важно е да го произведат максимално евтино, бързо и логично то се получава с ниско качество. Реформата произвежда долнопробна култура, която излиза много скъпо.“

„Театърът не може да функционира на пазарни механизми. Това не е печелившо изкуство, може да правим единствено сметки какъв да е билетът спрямо големината на салона. Но театърът винаги ще бъде губещ. Културната общност и данъкоплатците трябва да знаят, че там ще има финансова загуба. Но трябва да си отговорим интересува ли ни това изкуство, важно ли е за нас децата ни да общуват с него. Аз имам четири деца и честно да ви кажа – когато бяха в детската градина, не желаех да ги пускам по представленията, които се продаваха там, а сега не искам да гледат представленията в училище, които им се пробутват. Защото са изключително долнопробни. Аз съм човек на театъра и не искам децата ми да се отвратят от него“, казва режисьорът.

8

 

7

5

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg