Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Какво бих направил, преди да умра…

Инсталация на площад „Славейков“ провокира мечтатели, но припомня и за смъртта на един софиянец преди 15 години

Инсталацията на Кенди Чанг е поставена на метри от фонтана, в който намери смъртта си един столичанин. Снимка: Площад Славейков - Какво бих направил, преди да умра…

Инсталацията на Кенди Чанг е поставена на метри от фонтана, в който намери смъртта си един столичанин. Снимка: Площад Славейков

Какво бихте направили, преди да си отидете? Този въпрос предизвиква противоречиви чувства у всеки – едни мечтаят да променят света, други – да подобрят материалното си благосъстояние, а трети отказват да мислят за смъртта. Мисли, емоции и асоциации на тази тема Кенди Чанг въплъщава в своя проект „Преди да умра“, който отскоро се озова и в София. На площад „Славейков“ са инсталирани четири черни дъски, оформени като куб, най-горе на всяка е поставено началото на изречение и всеки може да остави своето продължение.

Кенди Чанг е американка с тайвански произход, артист, дизайнер на градско пространство, говорител на ТЕД. „Преди да умра“ е глобален арт проект, който кани хората да помислят за целта на живота си. Чанг го реализира първоначално на фасадата на изоставена къща в Ню Орлиънс през 2011 г. Идеята за инсталацията ѝ хрумва след смъртта на неин близък и констатацията колко крехък е човешкият живот.

До днес проектът е обиколил 78 страни по света, Чанг вече притежава 5 хил. дъски с признания на хора на 35 езика какво искат да постигнат, преди да настъпи последният им ден.

Изборът на локацията в София провокира различен аспект на въпроса, защото черният куб на „Преди да умра“ е поставен на метри от фонтана на площад „Славейков“. От токов удар в неговите води преди 15 години намери смъртта си 34-годишният тогава софиянец Веселин Маринов.

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах