Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

А ако жени от Източна Европа оглавят Евросъюза?

Спектакъл в Плевенския театър предлага българките да поемат председателството на ЕС, защото мъжете ни винаги докарват положението до национална катастрофа

В спектакъла „Българите идат“ са използвани текстове на Елин Пелин, Чудомир (илюстрацията е негова) , Михалаки Георгиев, Петко Славейков и Йордан Радичков. - А ако жени от Източна Европа оглавят Евросъюза?

В спектакъла „Българите идат“ са използвани текстове на Елин Пелин, Чудомир (илюстрацията е негова) , Михалаки Георгиев, Петко Славейков и Йордан Радичков.

Бащата на комедията Аристофан има пиеса, посветена на жените в древна Елада – преоблечени като мъже те отиват в Народното събрание и гласуват войните да бъдат спрени, а мъжете им да се завърнат по домовете си. Неотдавна на световната политическа сцена приключи трагедията „Жена от Източна Европа начело на ООН“. А какво би станало, ако българските жени отидат в Евросъюза и поискат председателството? Тъкмо тази сюжетна линия развиват в представлението „Българите идат“ на Драматично-кукления театър в Плевен. Премиерата е на 20 октомври.

Щом през 2018 г. България ще трябва да поеме председателството на ЕС, нека то да се даде не на мъжете, а на българските жени да го оглавят – смята авторът на спектакъла Димо Дешев. Режисьорът прилага примери от родната история, литература и фолклор, които доказват, че за разлика от жените, с каквото и да се захванат българските мъже, винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа.

В пиесата са използвани текстове на Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Славейков и Йордан Радичков.

В ролите публиката ще види Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов. Участват и танцьори от Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“. Сценографията и костюмите са на Зоя Минева, музикален консултант – Анелия Дечева.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах