POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

А някога музиката бе първа стъпка към свободата

Новите филми: стари смешки, неуспешен опит за „Казабланка“, руска анимация и един български радиограмофон

Александър Алексиев и Яна Титова в кадър от „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Снимка: Стопкадър - А някога музиката бе първа стъпка към свободата

Александър Алексиев и Яна Титова в кадър от „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Снимка: Стопкадър

Има уикенди, в които просто не е препоръчително да се ходи на кино – не само заради прекрасното майско време, но най-вече заради липсата на ярки заглавия сред премиерните филми. По кината пускат четири нови заглавия – едното от тях е просто филм, който няма кой да препоръча, останалите две изглеждат твърде съмнително, а четвъртото е на дебютантка в киното. Но има и добра новина – програмата е доста разнообразна. Имаме глупава американска комедия, европейски филм с неясен жанр и кухи герои, руска анимация с отчайващи естетически качества и нов български игрален филм.

Супер патрул 2

„Поради големия интерес, любимата на всички банда служители на реда се завръща в дългоочакваното продължение на класическата култова комедия „Супер патрул“, пише в рекламата на филма. Истината е, че поне у нас интересът не е бил голям, нито малък, а най-вероятно никакъв, тъй като от премиерата на първия филм са минали 17 години.

По сюжет между САЩ и Канада възниква граничен спор и членовете на „Супер Патрул“ – Мак, Торни, Фостър, Заека и Фарва – са повикани, за да изградят нов пропускателен пункт в спорната зона.

„Нетрадиционните полицейски методи и лавината от шеги ще накара и най-разкрепостените да се изчервят“ е още един цитат, който е трябвало да откаже хората с по-добър вкус от „Супер патрул 2“.

Тези шеги може да ви звучат познато, но това не значи, че няма да се забавлявате със „Супер патрул 2“, гласи в най-позитивната рецензия (в ING) за филма – и  наистина, не е ли по-добре стари смешки, издържали проверката на времето, отколкото нови и още недоказали се?

„Супер патрул 2“ е агресивно негодна и мърлява комедия, с картонени герои и неприлични гегове от времето на водевилите“, допълва Оуен Глайбърман във „Варайъти“ – и между двете мнения сякаш няма голяма разлика.

Потапяне

Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, Джон Мор (Джеймс Макавай) шпионира действията на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и той е отведен в Сомалия. В морето край Гренландия Даниел Фландърс (Алисия Викандер) се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, обсебена от живота в морските дълбини. Предишната Коледа двамата се срещат случайно и се влюбват един в друг… Комбинацията от  романтика и шпионаж е родила „Казабланка“, но тук случаят не е такъв.

„Джеймс Макавой и Алиша Викандър са фотогенична двойка в този на моменти много  романтичен филм, най-добрият, който Вендерс е направил от много време насам...“, пише Джон де Фор в „Холивуд Рипортър“ – но предвид това, че през последните близо 30 години Вендерс няма нито един наистина добър игрален филм, „Потапяне“ е просто от по-малко лошите.

„Потапяне“ се потапя в актуални теми като климатичните промени и тероризма, като същевременно се опитва да разкаже в стила на филмите за Бонд любовна история със звезди. Но успява да постигне едно голямо нищо“, гласи коментарът във Film Stage.

Сръчковците: Строго секретно

Героите в този анимационен филм са миниатюрни създания от руски телевизионен сериал, които живеят в машините и в уредите около нас, поддържат ги и ги поправят. Само двама души в света знаят за съществуването им – професор Юджиниъс и момче на име Том Томас (имената са английски, защото у нас показват международната версия на филма). Проблемите започват, когато един сръчко намира експериментална енергийна гривна, която му позволява да пътува по електрическата мрежа, но същевременно го кара да разваля всичко, до което се докосне…

„Като цяло „Сръчковците: Строга секретно“ е достоен кинодебют за студиото „Аероплан“, което го е произвело, но московските аниматори има накъде да се развиват“, пише добронамерено Борис Иванов в „Емпайър“.

„Основните недостатъци на „Сръчковците: Строго секретно“ са два. Първо, чисто графично той е слабичък в сравнение със западните анимационни блокбъстъри, а и с най-красивите руски компютърни анимации. Второ, възрастните зрители доста ще скучаят, защото филмът не предлага за тях нищо, освен два намека, които децата няма да оценят“, пише… пак Борис Иванов.

Радиограмофон

„Радиограмофон“ (с награда за дебют от „Златната роза“) разказва истинска история от 1971 г. по време на преименуването на помаците. В родопско село, в което на жителите е забранено да пътуват, един баща изминава пеш 100 километра, за да купи радио на своя обсебен от рокендрола син.

В главните роли са Александър Хаджиангелов, Яна Титова, Александър Алексиев… а режисьор е Рузие Хасанова.

„Хубавото в този филм е, че цялата му постпродукция – озвучаване, миксинг… е правена във Великобритания. Но мисля, че темата за комунизма, цензурата, малкия човек… поне на мен ми е втръснала. Това не е моят филм“, каза Благой Иванов в „Денят започва с култура“ по Канал 1.

Според мен качеството на филма е в това, че тази история става много лична. Печелят онези исторически събития, които могат да бъдат разказани през много интимен, личен поглед…  В случая това е музиката, тя е основната форма на съпротива, на бунт, на свобода в този филм“, сподели в същото предаване доц. Петя Александрова.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg