Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

А някои прощават плагиатството

Том Пети: Понякога се случват творчески инциденти

Въпреки, че "плагиатството" му бе простено, Сам Смит изплати част от приходите си на Том Пети и Джеф Лин. - А някои прощават плагиатството

Въпреки, че "плагиатството" му бе простено, Сам Смит изплати част от приходите си на Том Пети и Джеф Лин.

Американският рокер Том Пети очевидно е много по-великодушен, отколкото повечето му колеги, доста докачливи на тема плагиатство. Неотдавна издателите на песента I Won’t Back Down, написана от Том Пети и Джеф Лин, се свързали с продуцентите на Stay With Me, написана от Сам Смит, Джейк Напие и Уилям Филипс, относно сходствата, които се долавят в мелодиите на припевите в двете композиции. Въпреки очевадния намек за заимстване на творчество, Том Пети великодушно им заявил, че „такива неща се случват. Писането на музика е изкуство, а не точна наука.”

В изявление на уеб страницата си Пети заявява, че не таи неприязън към младия британски изпълнител Сам Смит, номиниран за тазгодишните награди „Грами” именно с парчето Stay with Me. Нещо повече – Пети предпочита да нарече приликите между двете песни „творчески инцидент“.

“Всичките години, в които пиша музика, са ми показали, че такива неща се случват. Доста пъти се усещаш, че си щипнал ненадейно от някоя друга идея, преди да влезеш да записваш в студиото, но понякога не успяваш да се уловиш навреме”, казва Пети.

Проверка в сайта за видеосподеляне разкрива, че варианта на Сам Смит е въртян над 220 млн. пъти, а първообразът на Том Пети – около 5,4 млн. пъти.

Преди няколко дни беше обявено, че Сам Смит е изплатил част от приходите си от Stay with Me на Том Пети и Джеф Лин. Двамата ще получат по 12,5 процента от печалбата на парчето.

Да припомним оригинала:

А ето и „творческият инцидент“:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС