Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

А сега накъде? Какво работят бившите политици

Едни отиват на борсата за безработни, други живеят в панелки и отказват да говорят за политика, трети са акули в бизнеса

Снимка: Емил Георгиев - А сега накъде? Какво работят бившите политици

Снимка: Емил Георгиев

Какво става с политиците, когато излязат от политиката? Животът на бивши министри, президенти и депутати, които не са трансферирали политическата си кариера в постове в разни големи фирми, не е лесен. А такива, противно на общественото мнение, има доста и то от всички партии и цветове.

Да си припомним Ренета Инджова – единствената засега жена на поста премиер, пък дори и само и.д. Преди няколко години тя призна в интервю, че е имала период от живота си след излизането от политиката, в който чисти входове, за да си допълва заплатата. Тя преживя голяма лична трагедия, след като загуби дъщеря си, починала само на 36 от рак. От дълбоката депресия я изважда грижата й за внуците.

Друг политик, за който не може да се каже, че се е облажил от властта и живее в необяснимо охолство, е Жан Виденов. Бившият премиер е университетски преподавател. За него някои от по-бизките му в партията разказват:

„Много хора промениха отношението си към Жан буквално за 24 часа. На вечерта му бяха първи приятели, а на следващата вече бяха готови да го анатемосат. Трябваше му много време да се съвземе и да се върне към живота си на обикновен гражданин. Започна като преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, а за политика и дума не дава да се издума“.

Виденов живее със съпругата си Каталина в панелен блок и кара доста стар автомобил.

Успехи и извън политиката бележи политическото семейство Паси. Соломон и Гергана се занимават с лобизъм и категорично отхвърлят всякакви предположения, че имат политически амбиции. След излизането си от активната власт, двамата се заеха да прокарат идеята за универсално зарядно устройство за мобилни телефони. Тя хрумнала на Соломон Паси в ден, в който трябвало спешно да се обади на съпругата си, но батерията на телефона била паднала и никой нямал същия модел, за да му услужи със съответното зарядно. В крайна сметка Европейската комисия прегърна хрумването му и въведе универсалното зарядно устройство като задължителен стандарт. Следващата битка на фамилията също няма много общо с политиката – тя е за общодостъпен и безплатен интернет на обществени места.

Най-лесно в предишния си живот след политиката като че ли се завръщат актьорите. Явор Милушев отново играе на сцена, след като по времето на Симеон бе депутат от НДСВ. Всъщност в царското движение намериха изява немалко негови колеги – покойните Андрей Баташов и Коста Цонев, а от друга партия все още неуморен и в политиката е Стефан Данаилов.

Не са единици и депутатите, които се записват на борсата за безработни след парламента. С това в новините пръв влезе лидерът на СДС в Пловдив Никола Хаджийски.

По закон обезщетението, което депутатите могат да получават е 60 на сто среднодневната работна заплата, която са взимали в парламента. Тоест, при законова депутатска заплата в размер на 2196 лева, безработният народен избраник би трябвало да получава от Бюрото по труда 1200 лева заради осигурителния праг, който е 2000 лева.

Тъй като до момента те са се осигурявали върху тавана от 2600 лв., освободените от президента Радев народни представители ще получават максимум по 1560 лв. на месец. Сумата може да е малко по-малка в зависимост от работните дни за съответния месец, но не и по-висока.

Депутатите, които са били държавни чиновници или магистрати, могат да се върнат на старата си работа, ако искат. Местата им се пазят по закон. А колко време бившите народни избраници могат да се хранят от трудовата борса, зависи от трудовия им стаж – от 4 до максимум 12 месеца, за тези, които официално са работили повече от 25 години.

Разбира се, не всички бивши депутати и министри се чудят как да свържат двата края. По-силна е обратната тенденция. Така например бившият министър на енергетиката Румен Овчаров все още е представителят на държавата в „Лукойл“, за бизнеса на бившия служебен премиер Софиянски се носят различни легенди, ексвътрешният министър Богомил Бонев е в хотелиерството… Списъкът с политици-бизнесмени е дълъг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg