POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

А ще познае ли числата от тотото?

Менталист или обикновен илюзионист е Лиор Сушард?

Лиор Сушард е роден в Хайфа, Израел, в момента е на 37 години и твърди, че на 6 е открил телекинезата. - А ще познае ли числата от тотото?

Лиор Сушард е роден в Хайфа, Израел, в момента е на 37 години и твърди, че на 6 е открил телекинезата.

Дори да не знаете името му, той може да познае вашето. Така поне твърди израелецът Лиор Сушард, менталист по професия – а какво означава това, публиката ще разбере на 19 и 20 декември в Народния театър. Сушард твърди, че ще познае какво число сте си намислили, как се казва първата ви любов или ще накара часовникът ви да спре на желано от него време… и всичко това в страната на „Златните пирамиди“!

Мнозина от нас са готови да бъдат излъгани – и всеки ден си купуват талончета за търкане. Но не са малко и онези, които искат да видят как ще се провали Сушард с познаването на рядко срещани български имена. Аз също бях силно скептична, когато прочетох, че Лиор разчита на енергията си „чи”. Хм, сигурно в свободното си време чете „Стопанката на Господ“.

Но след стотина страници от книгата му „Четецът на мисли” (изд. „Колибри”) и пет-шест видеа в социалните мрежи, вече ми се струва, че има и зрънце необяснима интуиция в цялата работа. Дори да са илюзия, способностите му са удивителни – и въпреки че някои от тях са частично обяснени в „Четецът на мисли”, много от въпросителните остават.

Той не обича да го наричат „магьосник“ и разграничава „менталист“ от „илюзионист“ – единият върши измами, другият владее триковете на ума. Разбира се, не издава тайните си и точно когато си мислите, че този човек е абсолютен шарлатанин, четем в книгата му за редица изследвания на престижни университети за логиката на мисълта.

Така мистерията „Как го прави“ се заплита още повече, а той отвръща с познатото клише:

„Ако ви кажа как, трябва да ви убия”.

Освен веднъж, когато един мъж помолил Сушард да обясни тайната си на съпругата му…

Израелецът има световна слава, която трупа от десетина години. Гостува в токшоута, разчупва атмосферата на фирмени партита, изнася шоута в Лас Вегас, Лондон, Париж, Токио, Йоханесбург… пред многобройни прехласнати зрители. В книгата си споделя, че любимата му публика е скептичната, защото нямало нищо по-хубаво да докажеш на някого защо греши в преценката си за теб. Така че, българската публика най-вероятно ще му допадне.

Нещата, които твърди, че може да прави, са следните: да познае случайно намислено от вас число между 1 и 100, да познае името на първата ви любов, първия ви учител, зодията ви, рождената ви дата, името на нероденото ви дете, да прехвърли енергия от вас към друг човек, да огъне лъжица или пирон, да спре времето на ръчния ви часовник и още много.

Звучи невероятно – като същинска измама, за която на всичкото отгоре ще ви накарат да платите. Само че си струва да се видят видеата с „номерата“ на Сушард. Дотук е успявал да вземе акъла не на един или двама скептици, в неговите способности твърдят, че вярват Бил Клинтън, Барбра Стейзанд, Ким Кардашиян, Дженифър Лопес, Зак Ефрон и редица други „умерено скептични” тв водещи като Лари Кинг, Джей Лено, Джеймс Кордън.

Да кажем, че част от триковете му са обясними: не става дума за манипулация на мисловния поток или за впрягане на нечия аура, а само за обикновени бихейвиористични подходи и разчитане на невербални сигнали. От книгата разбираме, че в познаването на случайно число от 1 до 10 има някаква логика – човекът никога няма да избере 1 или 10, защото са граничните числа, никога няма да посочи и 5, тъй като това му се струва твърде лесно. В най-честите случаи хората избират 7 – за тях това число има някаква специална сила, свързва се с целостта и носи символика от Библията. Необяснимо обаче остава как Сушард познава определен час, който дадена негова „жертва“ си е намислила – и то час, който носи определена символика. Случайността не може да е чак толкова щедра към него.

„Аз не знам какво си мисли един човек. Знам как мисли”, твърди Сушард в почти всяко свое интервю или гостуване, обяснявайки, че използва силата на ума си.

Нека се върнем към познаването на имената, една от по-непретенциозните способности на Сушард. Приемаме, че американските имена са му по-лесни за познаване – Майк, Джон, Адам и т.н. са доста често срещани. В Токио обаче, Лиор изписва името на първата любов на доброволеца на сцената на японски. А това е език, който той не владее. На страниците на книгата си той обяснява част от това. Когато Лиор накара човек да мисли за някого, той твърди, че  „чете“ в очите му как доброволецът брои наум буквите в името.

Лиор Сушард е роден в Хайфа, Израел, в момента е на 37 години и казва, че е открил способностите си на 6 години. Тогава прилага за пръв път телекинезата и измества на няколко сантиметра лъжица, докато семейството му се храни на масата. Родителите му вече усещат, че той е различен от връстниците му и го оставят да се развива. И той го прави – когато пораства, започва да чете психологическа литература и търси различни изследвания, даващи обяснение как работи човешкият мозък. Започва все повече да се вглежда в невербалните знаци на хората, наблюдава света около себе си. И така се научава да „надниква” в умовете на хората – или както той обича да казва, „да използва петте си сетива, за да създаде шесто”.

Уникален номер представя Сушард пред актьорите Америка Ферера и Джеръми Пивън в шоуто на Джеймс Кордън, попадащ в категорията „необяснимо”. За да подгрее за истински сложния трик, на всички в публиката Лиор предварително раздава пликове със случайни номера. Те са над 100 и във всеки от тях има по една светеща пръчка, която се активира при силно пречупване. Сушард моли Ферера да избере едно число, което за нея има смисъл. Тя казва 118. След това моли актрисата да каже цвят и тя избира син. Номер 118 от публиката пречупва пръчката от плика си и тя засиява в синьо. Но все още остава съмнението, че е възможно всички пръчки в залата да са сини. Затова Сушард моли всички с пликове да активират пръчките си и те всички светят в зелено – само пръчката на 118 е синя.

Доста по-сложен е следващият трик, който е негов специален номер. Менталистът взема часовникът на Джеръми Пивън и го дава на Кордън. През това време Пивън трябва да се сети за някакъв час, който е от значение за него и носи символика. Когато Пивън е готов, Кордън трябва със затворени очи да избере случаен час, без да знае каква е началната точка от която тръгва. След това Пивън е помолен да погледне отдалече ръката си и да си представи времето, така все едно го вижда пред себе си. Сушард изписва на дъска часа 6:05. Менталистът може би е разчел погледа на мъжа и успява да предположи с точност часа и минутите. След като актьорът е потвърдил, че това е точният час обаче, Кордън обръща часовника със случайно избраното време и той показва точно това, което си мислите – 6:05. Тук вече случайността е твърде малка.

На негово участие през 2011 г. в Лас Вегас има 900 души. За да помага, на сцената се качва Джейн, която е помолена да избере случаен телефонен номер от огромен указател. Докато тя търси комбинацията от цифрите, Сушард слиза в публиката (нещо, което прави често) и избира един ред с няколко жени – явно приятелки. Дава им бели листове с номера и указания да ги разбъркват, както искат, помежду си, без да му ги показват. В края на номера, Джейн диктува какво е избрала от указателя – оказва се, че жените в реда долу са подредили числата по същия начин.

Но Лиор не винаги е бил толкова успешен, което също не крие – успеваемостта му е 92%. В една глава от „Четецът на мисли” разказва за друго свое шоу в Лас Вегас, когато моли мъж от публиката да заложи в игралната зала. Дава му плик с печелившото число и 10 долара. Цялата зала тръпне в очакване, мъжът се връща и когато Лиор го пита какво е станало, отговорът е: „Нищо”.

„Как така?”, пита Лиор.

Оказва се, че минималният залог е 20 долара. Но неуспехът е посрещнат със смях, позитивната атмосфера е нужна, за да завърши менталистът шоуто си. В „Четецът на мисли“ той признава, че винаги избира хората в публиката, които изглеждат по-отворени и позитивни. Понякога си набелязва скептик и умишлено вика на сцената човека, седнал непосредствено до него, само за да види реакцията на невярващия.

Колективните номера са онези, които впечатляват и най-големия скептик. В някои от шоутата си Лиор прави трика с писмото. Преди да излезе на сцената вечерта, съставя писмо. В него разказва различна история, но всеки път има данни кой го е писал, къде се намира този човек, какво прави в момента… и други подробности. А на самото шоу на различни хора от публиката, поне петима, им се задават различни въпроси – какво е името на най-добрата ти приятелка, кой е денят с най-голяма важност за теб, къде би искал да отидеш на пътешествие следващата година… Информацията, събрана от публиката, всеки път съвпада с тази в писмото.

Какво ще покаже в Народния театър? Може би някой ще поиска от него да познае числата от тотото. Лиор твърди, че би могъл да ги отгатне с приблизителна точност – но винаги отказва да го направи. Ако действително е така, защо му е да измисля трикове и да „чете мисли“, обикаляйки света – достатъчно е да си избере талон от „Златните пирамиди“…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg