Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

АББА поставя рекорди след 40 години отсъствие

Предварителните продажби на новия им албум безпрецедентно високи

Бьорн Улвеус, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бени Андершон от АББА, облечени в специални костюми, с които ръководят движенията на холограмните си АББА-тари. Снимка: ABBA Voyage - АББА поставя рекорди след 40 години отсъствие

Бьорн Улвеус, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бени Андершон от АББА, облечени в специални костюми, с които ръководят движенията на холограмните си АББА-тари. Снимка: ABBA Voyage

Рекорди поставят музикантите от АББА след съобщението за завръщането им и появата на новия им албум. Предварителните продажби на „Voyage“ са безпрецедентно високи, се казва в съобщение на „Юнивърсъл“.

Продажбите на билетите за безпрецедентния им дигитален концерт „ABBA Voyage“ започнаха на 7 септември. Паралелно текат и предварителните заявки за албума. Само през първите три дни той е бил поръчан от 80 хил. души във Великобритания. Това е рекорд за „Юнивърсъл“ в Обединеното кралство за всички времена. В Германия предварителните заявки досега са за 50 хил. копия – осем пъти повече от средния показател за местната музикална индустрия.

Рекордни стойности отбелязва и реакцията към АББА в младежката социална платформа TikTok. От 30 август, когато е открит акаунтът им, до 9 септември той е събрал над 1,8 млн. абонати, а видеоклиповете им имат над 14 млн. харесвания – рекорден резултат за група, която не е пускала нова музика вече 40 години.

На 2 септември 2021-а в специален ефир в Ютюб музикантите заявиха, че на 5 ноември ще излезе за пръв път след 40 години прекъсване техен албум с нови песни. Две парчета от него – „I Still Have Faith in You“ и „Don’t Shut Me Down“ – се появиха в различни интернет платформи още по време на ефира. Стана ясно още, че през май 2022 г. в Олимпийския парк в Лондон, на специално построена сцена, ще се състои шоуто „ABBA Voyage“ с дигиталните аватари на Бени Андершон, Бьорн Улвеус, Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста. Заедно с АББА-тарите на сцената ще излязат и десетки живи музиканти, които ще акомпанират на дигиталните персонажи. Сред тях са Джеймс Райтън от ню рейв групата „Klaxons“ и Виктория Хаскет, известна като Little Boots, която ще бъде беквокал и ще свири на клавишни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС