Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Абдулразак Гурна с Нобел за литература

За „безкомпромисното и състрадателно вникване в последиците от колониализма и съдбата на бежанеца“

Снимка: PalFest/Уикипедия, CC BY 2.0 - Абдулразак Гурна с Нобел за литература

Снимка: PalFest/Уикипедия, CC BY 2.0

Нобеловата награда за литература за 2021 г. спечели Абдулразак Гурна, танзанийски писател, който живее във Великобритания. Отличието му се присъжда за „безкомпромисното и състрадателно вникване в последиците от колониализма и съдбата на бежанеца, приклещен между култури и континенти“, се казва в изявлението от Нобеловия комитет.

Роден е на остров Занзибар през 1948 г. в семейство на араби мюсюлмани. През 1968 г. се преселва във Великобритания заради антиарабските настроения в Занзибар. След мирното освобождение на Занзибар от британското колониално управление през 1963 година, страната преживява революция. Режимът на президента Абейд Каруме носи със себе си потисничество и преследване на гражданите с арабски произход. Гурна, чието семейство също попада в полезрението на ненавистния режим, е принуден да напусне страната със семейството си веднага след като завършва училище. Тогава е на 18. Завръща се в родината си чак през 1984 г. и успява да види баща си за последен път преди той да почине.

В началото на 80-те години е професор в Нигерия. През 1985 г. започва преподавателската си дейност в Университета в Кент, Великобритания, където чете лекции, посветени на постколониалната литература и творчеството на писателите от диаспората, най-вече от Източна Африка, Индия и Карибите. Автор е на романа „Рай” (1994), включен в краткия списък за наградите „Букър”, както и на други номинирани романи и сборници.

Не е превеждан на български.

Гурна е първият чернокож африкански писател, който печели наградата след Уоле Шоинка през 1986 г. Наградата му се изразява в медал с лика на Алфред Нобел и 10 млн. шведски крони (ок. 980 хил. евро). Традиционно, церемонията по връчване на отличието, когато лауреатите произнасят речите си, се състои през декември, но тази година по изключение включването на победителите ще бъде виртуално заради пандемията, обявиха от Нобеловия комитет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах