Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Адриана Лекуврьор“ за пръв път в София от 27 години

Освен операта на Франческо Чилеа, Варна представя в столицата още „Андре Шение“ и „Дон Паскуале“

„Адриана Лекуврьор” е интересно заглавие, защото разказва истинска история със сложен сюжет и невероятно красива музика“, казва режисьорът на спектакъла. - „Адриана Лекуврьор“ за пръв път в София от 27 години

„Адриана Лекуврьор” е интересно заглавие, защото разказва истинска история със сложен сюжет и невероятно красива музика“, казва режисьорът на спектакъла.

Трагичната съдба на френската театрална дива Адриана Лекуврьор – през прочита на композитора Франческо Чилеа – е на софийска сцена за първи път от близо трийсет години. Държавната опера във Варна гостува с три постановки в Софийската опера и балет, като освен творбата на Чилеа, по време на гастрола от 15 до 17 октомври зрителите ще видят още „Андре Шение“ и „Дон Паскуале“.

„Адриана Лекуврьор“ е композирана през 1902 г., с либрето на Артуро Колаути по мелодрамата на Йожен Скриб. Операта разказва за едноименната френска актриса (1692 – 1730), считана от мнозина за най-великата на своето време, с въвеждането на невиждан дотогава подход към сцената. Лекуврьор е прочута с огромната любов на публиката към нея, но също и с романса си с Морис дьо Саксе и с обвитата си в тайнственост смърт. Някои теории сочат дори, че актрисата е била отровена от съперницата си за сърцето на дьо Саксе – Каролина Собиеска.

В България операта на Франческо Чилеа е поставяна едва три пъти до момента – през 1933 г. в София, през 1971 г. в Пловдив и през 1988 г. отново в София, с Райна Кабаиванска в главната роля. Сега на мястото на примата в роклята на Лекуврьор влиза Цветелина Василева. Иван Момиров пък е в ролята на Маурицио – който на бравурната премиера в „Театро Лирико“ на 6 ноември 1902 г. е изигран от Енрико Карузо. Диригент е македонецът Деян Прошев.

„Адриана Лекуврьор” е интересно заглавие, защото разказва истинска история със сложен сюжет и невероятно красива музика, страхотни пресонажи с оригинални дуети и ансамбли – казва Прошев. – Ако се премахне пеенето, „Адриана Лекуврьор” с успех би могла да се възприеме и като симфонична, и като балетна музика.”

„Адриана Лекуврьор“ е на сцената на Софийската опера на 16 октомври.

Ден по-рано, на 15-и, почитателите на оперната музика ще могат да чуят там „Андре Шение“ от Умберто Джорджано. В спектакъла тенорът Камен Чанев прави европейски дебют в ролята на Шение. Либретото на италианската опера разказва действителната история на едноименния френски поет, който е осъден на смърт като застъпник на краля и дори брат му, един от водачите на френската революция, не успява да го спаси.

Спектакълът на Варненската опера е дирижиран от Борислав Иванов, а освен Чанев на сцената запяват Венцеслав Анастасов като Жерар и Димитринка Райчева – Мадалена. През годините образът на Андре Шение са пресъздавали велики тенори като Франко Корели, Марио дел Монако, Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

В третия ден от гастрола в София, на 17 октомври, Варненската опера представя „Дон Паскуале“ – една от най-известните творби на Гаетано Доницети, която той създава само за 11 дни, а оркестрацията му отнема още 8. Операта е известна с това, че солистите и хористите са пълнокръвни участници в представлението и непрекъснато разменят ролите си – от създатели на действието в един момент, те стават зрителя в някой следващ.

В ролята на самодоволния стар ерген Дон Паскуеле влиза басът Евгений Станимиров. Ирина Жекова запява като Норина, а диригент е Светослав Борисов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах