Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Адски срам

Какви будители, каква култура, какви ценности, възмутен е цигуларят Веско Ешкенази от кандидатите за държавен глава

Сблъсъци със закона на тези избори са имали не един или двама от кандидатите за следващ стопанин на „Дондуков“ 2. Снимка: Официален сайт на Президентството - Адски срам

Сблъсъци със закона на тези избори са имали не един или двама от кандидатите за следващ стопанин на „Дондуков“ 2. Снимка: Официален сайт на Президентството

Знаете ли, че за да се кандидатирате за президент на Република България, трябва да сте навършили 40 години, но не е необходимо да имате образование? Не просто висше – Конституцията не държи дори на средното. Съдебно минало? Никакъв проблем. Дори и да сте лежал за убийство, да имате шест-седем присъди за блудство или изнасилване, ако в момента не сте под запрещение или в затвора, имате право да участвате на изборите за държавен глава. Сиреч да бъдете баща (или майка, според случая) на нацията.

Странно, но това не е толкова на дневен ред в обществените дебати около предстоящия в края на седмицата вот. Когато обаче възмущение изрази личност с особено публично влияние, и то в социалните мрежи, не може да не отекне. Кратък коментар по темата във Фейсбук в Деня на народните будители направи цигуларят Веско Ешкенази – а мнението му бързо натрупа поддръжници и подкрепа (което, разбира се, няма да промени нищо).

„Ще продължавам да питам, въпреки че знам отговора – защо може кандидати за президент на Републиката да са необразовани хора и хора с престъпно минало? Защо никой не променя Конституцията? Адски срам!!! Какви Будители, каква култура, какви ценности???“

Сблъсъци със закона на тези избори са имали не един или двама от кандидатите за държавен глава. И ако някои от тях са оправдани от съда на най-висша инстанция (като Александър Томов – осъден на 9 години затвор за присвояване над 30 млн. лева от „Кремиковци“ и ЦСКА, но после определен от ВКС за невинен), или пък още биват съдени (като Веселин Марешки), или пък проверката срещу тях дори не е стигнала до съда (като Камен Попов, ударил Волен Сидеров пред НАТФИЗ преди повече от година), то има и такива, които са си със съвсем истински, влизали в сила присъди.

Е, за тях проблеми няма.

Вярно, Владимир Кузов не успя да стигне до вота – спряха го от ЦИК заради недостатъчно събрани валидни подписи. Присъдата му за блудство с малолетен, макар и условна, няма, както се разбрахме, никакво отношение, още повече, че с изтичането на определен срок осъденият бива реабилитиран. (Проблеми със съда имаше и вицето на Кузов – Борислав Ноев, чийто депутатски имунитет бе отнет през 2007 г., за да се направи проверка за шофиране в нетрезво състояние. Резултат нямаше, освен няколко дни пълнене на вестникарски страници.)

До бюлетината обаче се добра Бисер Миланов. Един от най-колоритните участници, сред които ще избираме в неделя (е, след Митьо Пищова; една астроложка-лечителка; бизнесмен помак, който твърди, че е приятел на Рамзан Кадиров, шейх Мансур и Алишер Османов; и Жорж Ганчев, на общо основание), Миланов, по-известен като Петното, има цели седем присъди, част от които ефективни. Първата му е постановена още на 18 години за кражба, но е съден още за хулиганство, побой, съпротивляване на полицията, дори бягство от затвора. Трудно е да се изчисли точно колко време Миланов е престоял зад решетките, но ако трябва да рискуваме със смело предположение – повече е от един президентски мандат.

Друго интересно при Петното е липсата на висше образование. За много от кандидатите дори не се знае всъщност какъв ценз притежават – той не им е нужен, за да участват на изборите, тъй че защо да го споделят?

Е, Митьо Пищова пише в сайта си, че е завършил „Научна организация на икономиката“ (кифтетата, кибапчетата, биричките и лимонадите не се разпределят просто така), а пък вицето на Рамадан, Момчил Добрев, настоява (по „Клуб Z“), че е преподавател по право и икономика в Кеймбридж, но при проверка става ясно, че името му не фигурира в списъка на учебното заведение.

Знаете ли колко всъщност са представителите на културата на тези избори? Сред издигнатите за държавен глава такъв няма, освен ако не сложим Жорж Ганчев в сметките с неговите автобиографични бележки, че е писател и кинодеец.

Но в списъка на вицетата се прокрадват хора, обвързани с изкуствата – сценаристът, режисьор и бивш ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев, например, който е в кандидат-президентска двойка с Ивайло Калфин.

Дори в свят, където избираме за президент сред бивш партиен секретар на БКП, генерал, посветен на борбата с кемтрейлс, десен кандидат, който иска предварително журналистически въпроси при срещи с избиратели, изпълнителя на „Курви, сбогом“, ченгета от Държавна сигурност, дебели вратове и сърдечни усмивки – дори в такъв свят има място за незабележимо малко класическа музика. О, нима не знаехте, че един от възможните вицепрезиденти е бивш директор на Държавната опера в Пловдив, на Оперно-филхармоничното дружество в града под тепетата, отговорен е за записа на над 80 компактдиска симфонична музика и още куп неща? Има, обаче със сигурност нито знаете името му, нито номера на бюлетината, нито той с флагмана си ще съберат повече гласове, отколкото четения ще натрупа този текст.

Защото какви будители, каква култура, какви ценности???

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах