Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Адвокат: Режисьорът би могъл да спре филма за Милчо Левиев

Защо бе премонтиран филмът на Андрей Чертов, посветен на юбилея на джазмена?

Октомври 2014 г., зала България: Милчо Левиев пред камерата на Андрей Чертов. Снимка: Емил Георгиев - Адвокат: Режисьорът би могъл да спре филма за Милчо Левиев

Октомври 2014 г., зала България: Милчо Левиев пред камерата на Андрей Чертов. Снимка: Емил Георгиев

Сложен изглежда казусът с филма на режисьора Андрей Чертов за 80-годишнината на Милчо Левиев. Чертов твърди, че работната версия на филмаSilent Movie“ му е била отнета и в негово отсъствие от неговия вариант е направен нов. През ноември вторият филм предстои да бъде показан пред публика в Пловдив и София – а Андрей Чертов настоява новото произведение да бъде спряно.

В тази история има много неизвестни. Фактите, които знаем, са следните: Андрей Чертов е сценарист, режисьор и оператор на филма. Филмът е финансиран от Националния филмов център и субсидията за това произведение е спечелена с неговия сценарий. Факт е и че без негово участие от работния вариант на филма неизвестен за него екип е монтирал нова версия. Не знаем дали обаче новата следва стария сценарий – и ако не е по него, защо името на Чертов стои в надписите като режисьор (по негови твърдения).

Вижте още: ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОКАЗАН ФИЛМЪТ ЗА МИЛЧО ЛЕВИЕВ? РЕЖИСЬОРЪТ ОТКАЗВА 

Ако новият филм не е по сценария, спечелил субсидията, не знаем дали Филмовият център е приел тази версия на филма и защо. По думите на Андрей Чертов, той е сигнализирал за случая и в Министерството на културата, и в НФЦ – не знаем има ли реакция на институциите. Не знаем също и защо режисьорът е бил отстранен от работата по филма, защо филмът му е монтиран отново. Кой е взел това решение? И кой е извършил новия монтаж?

Но нека първо разберем има ли Андрей Чертов право да спре филма „Silent Movie“. И чии права са нарушени в случая. „Площад Славейков“ потърси независимо мнение от адвоката по авторско право Васил Георгиев, който е и писател и наш автор. Казусът му беше описан с известните дотук факти.

Предлагаме ви неговия коментар:

„Според чл. 62 от Закона за авторското право и сродните права (ЗАПСП), авторското право върху филм принадлежи на режисьора, сценариста и оператора. Авторите сключват с продуцента писмени договори, с които, най-общо казано, му дават правото да използва филма – да го разпространява, излъчва и т.н. Самият филм се счита за завършен с установяването на окончателния му вариант по споразумение между режисьора и продуцента. Всяко изменение на този окончателен вариант също изисква съгласие между продуцента и режисьора.

Ако е в правото си, режисьорът има редица възможности да въздейства, както да спре излъчването и разпространяването, така и да претендира обезщетение за вреди. Например, по съдебен ред, според чл. 95, ал. 1, т. 2 от ЗАПСП може да поиска спиране на излъчването на филма. Или чрез административната процедура на чл. 97 от ЗАПСП – чрез сезиране на Министерство на културата, което да наложи санкции и да спре филма по чл. 96 от закона – но при наличие на спор за авторството, обикновено министерството не взема страна и спорът отново трябва да бъде отнесен към съда.

Обратното също е вярно – филмът в режисьорската версия не може да бъде излъчен без съгласието на продуцента.

Що се отнася до възможността Милчо Левиев да спре използването на филма, тя съществува, ако във филма се използват произведения, на които той е автор и/или артист-изпълнител и за които той не е предоставил съгласие за използване. Ако той е предоставил съгласие с договор или ако такива произведения няма (което едва ли е случаят), филмът може да бъде използван без негово съгласие, дори и да не го одобрява. Последното положение произтича от принципа на свободата на словото по смисъла на чл. 39, ал.1 от Конституцията. То, приложено към случая, позволява разпространяването на информация, мнения, произведения, дори и същите да не се харесват или одобряват от човека, за който се отнася (стига да не обижда, клевети и не накърнява доброто му име).“

Все още не са ни известни мотивите на продуцента Иван Тонев за отстраняването на Андрей Чертов, затова той бе поканен от „Площад Славейков“ да изложи своята гледна точка. Очакваме и позицията на регулаторния орган – Министерството на културата, които попитахме получавали са сигнали за нарушени авторски права на филма Silent Movie, и ако да, какви мерки са предприети.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС