Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Аерофлот“ спира превоза на цигулки и виоли като ръчен багаж

Прочутият руски цигулар Максим Венгеров пристига за концерт у нас на 30 март. И надали ще се раздели с цигулката си по време на полета до България, което предполага, че няма да лети с „Аерофлот“.  - „Аерофлот“ спира превоза на цигулки и виоли като ръчен багаж

Прочутият руски цигулар Максим Венгеров пристига за концерт у нас на 30 март. И надали ще се раздели с цигулката си по време на полета до България, което предполага, че няма да лети с „Аерофлот“.

Авиакомпанията „Аерофлот“ затяга контрола над ръчния багаж на пътниците. От 15 февруари калъфи с музикални инструменти, превишаващи разрешените размери, няма да бъдат допускани в салона на самолета, съобщава сайтът classicalmusicnew.ru.

Компанията обясни затягането на правилата с оплаквания на пътниците от недостиг на места по рафтовете за багаж в пътническия салон на самолета. От „Аерофлот“ заявиха, че вече всеки багаж, пренасян в салона на самолета, ще бъдат щателно проверяван по време на регистрацията и преди изхода към пистата. Друга проверка ще бъде извършвана от персонала на авиокомпанията, когато пътниците влизат в самолета. Ръчният багаж ще бъде проверен за съответствие със стандартите за размер, тегло и брой места, определени от тарифата на билета.

Според правилата на „Аерофлот“, пътникът може да пренася 10 кг ръчен багаж в икономичната класа и 15 кг за бизнес класата на самолета. Общите размери на ръчния багаж не трябва да надвишават сумата от 115 см за общо трите измерения. Отвъд тази норма пътникът може да вземе със себе си папка за документи, чадър, бастун, букет цветя, външно облекло, преносим компютър, камера, видеокамера.

Този подход автоматично забранява транспортирането на цигулки и виоли, тъй като размерът не трябва да надвишава 115 см (55/40/20). А дължината на повечето калъфи за цигулка и виола е минимум 75 см.

Въпреки факта, че новите правила се въвеждат от 15 февруари 2018 г., цигуларят Даниел Коган вече е срещнал трудности при пътуване с „Аерофлот“. Той е бил допуснат в салона на самолета с циглуката си след спор и по изключение. През ноември 2017-а виолистът Сергей Брюхно съобщи в профила си във Фейсбук, че руската авиокомпания S7 вече не допуска внасянето на виоли и цигулки на борда своите самолети.

От известно време авиокомпанията „Бритиш Еъруейс“, по-рано известна със своето нетолерантно отношение към превоза на музикални инструменти, под натиска на музикалната общественост е направила промени в своите правила за ръчния багаж в салона на самолета, които позволяват свободен превоз на цигулки и виоли, след предварително уведомление 24 часа преди полета.

Н сайта change.org е създадена петиция, която иска разрешаването на безплатен превоз за цигулки и виоли като ръчен багаж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах