Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

АЕЖ: Хора, разпространявали дезинформация, не са подходящи за СЕМ

Организацията с призив за Съвета да се номинират само доказани професионалисти

Позицията на АЕЖ идва часове след номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - АЕЖ: Хора, разпространявали дезинформация, не са подходящи за СЕМ

Позицията на АЕЖ идва часове след номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Само доказани професионалисти са подходящи за членове на Съвета за електронни медии, обявиха в изявление от Асоциацията на европейските журналисти – България. Позицията им е призив към народните представители и президента Румен Радев да номинират за свободните позиции в СЕМ хора, които освен, че имат подходящия опит в медиите, правото или икономиката, „не са използвали език на омразата и не са разпространявали дезинформация“.

Макар и да не се споменава конкретно, позицията им е породена от номинацията на „Има такъв народ“ – по-рано през деня те излъчиха Мартин Карбовски за свой кандидат – глобяван от СЕМ за шмъркане на кокаин в ефир и осъждан за реч на омразата.

Вижте още: ИТН ПРЕДЛАГА МАРТИН КАРБОВСКИ ЗА ЧЛЕН НА СЕМ

Дезинформацията се доказа като особено зловредна за обществото в последните години и месеци, отбелязват от АЕЖ и дават пример с ниския процент на ваксинираните у нас, високия процент смъртност вследствие на Ковид и нарастващия брой пропутински позиции в социалните мрежи след началото на войната в Украйна.

За съжаление, нито политиците, нито досегашният състав на СЕМ бяха на ниво и не направиха нищо ефективно за борба с дезинформацията, изтъкват от АЕЖ, като отбелязват, че съветът не следи как най-влиятелните български медии информират аудиторията си. Посочена е и закъснялата реакция на регулаторния орган за предаването на Петър Волгин по БНР, където открито се заявяват позиции в подкрепа на политиката на Кремъл.

„Редуването на качествена информация с дезинформация не е баланс на гледните точки, а работи за объркването на аудиторията и създава почва за разцвет на конспиративни теории – казват от АЕЖ. – Голямата вина за провала на настоящия СЕМ е на политиците, излъчили неговите членове. За съжаление, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото изискване за обществен авторитет и професионално признание.“

Организацията е била потърсена от „Продължаваме промяната“ да препоръча кандидат, който партията да излъчи, но вместо това АЕЖ използва трибуната, за да отправи призив към президента и народните представители:

„Вместо да предложим кандидати само на една от политическите сили, решихме да се обърнем към всички народни представители и към президента с апел да подкрепят достойни кандидати за членове на СЕМ. Хора, които сами не са спазвали професионалните и етични стандарти, които ще трябва да съблюдават, нямат място в съвета“.

Преди минути стана ясно и предложението на „Демократична България“ – радиожурналистката Пролет Велкова, с богат опит в „Дарик радио“.

СЕМ се състои от петима души – един председател и четирима членове. Президентът и народните представители имат квота в Съвета, като в момента свободните позиции са две (от квотата на парламента).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах