VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

АЕЖ: ПИК престъпи всички норми на Етичния кодекс на журналистите

Сайтът разкри самоличността на вербувания от Ислямска държава ученик от Пловдив

Радикализираният 16-годишен младеж от Пловдив е задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Снимка: БГНЕС - АЕЖ: ПИК престъпи всички норми на Етичния кодекс на журналистите

Радикализираният 16-годишен младеж от Пловдив е задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) ще сезира отговорните институции, след като Агенция ПИК разкри самоличността на ученика от Пловдив, задържан като част от мрежата на Ислямска държава. 16-годишният е арестуван на 8 юни след сигнал на родителите му – в медиите се съобщи, че е подготвял бомба, но не е ясно дали е готвил атентат.

АЕЖ се обръща към Инспектората към Висшия съдебен съвет, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС.

Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти“, пише в позицията на Асоциацията.

Съобщавайки самоличността на ученика, мястото, където учи, и подробности за семейството му, ПИК не само нарушава Етичния кодекс на журналистите, но и Закона на защита на детето – репортер на агенцията разпитва съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на родителите им.

Америка за България

Агенцията извърши това с пълното съзнание, че престъпва правилата и законите – казват от АЕЖ. – Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени.

Асоциацията ще търси отговорност от организаторите на пресконференция по случая, дадена в Пловдив. Според тях, обществото трябва да реши дали не става дума за „евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България“.

Самоличността на непълнолетния е разкрита на 10 юни. От Държавната агенция за закрила на детето са предупредили медията, че нарушава Закона за закрила на детето, но материалите все още са достъпни онлайн. Сигнал може да бъде подаден и до Агенцията за защита на личните данни, защото според АЕЖ „самоличността на детето категорично не е от обществен интерес“.

От Асоциацията благодарят на медиите, противопоставили се на решението на ПИК, и изтъкват, че журналисти от Пловдив излизат с протестна декларация за случилото се:

Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия. Най-ефективният начин да се противопоставим е чрез обединяването в общност и вратите на АЕЖ винаги ще са отворени за журналисти, отстояващи професионалните стандарти. А заедно с УНИЦЕФ и други организации ще продължим да работим за етичното отразяване на децата в медиите“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg