VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

АЕЖ: Да се прекрати онлайн тормозът над служители на TELUS

Това е призив към публичен линч, не отива на една медия подобен метод, обясняват от Асоциацията на европейските журналисти – България

В България „Мета“ (Фейсбук) работи с Telus, зад който според „24 часа“ стои фирмата „Колпойнт Ню Юръп“, основана от Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак. Снимка: „Мета“ - АЕЖ: Да се прекрати онлайн тормозът над служители на TELUS

В България „Мета“ (Фейсбук) работи с Telus, зад който според „24 часа“ стои фирмата „Колпойнт Ню Юръп“, основана от Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак. Снимка: „Мета“

Сайтът Bird.bg да премахне постовете си в социалните мрежи с публикувани снимки от лични профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International, настояват от Асоциацията на европейските журналисти – България. Според АЕЖ това е форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на показаните служители.

В събота, 26 ноември, сайтът за разследваща журналистика Bird.bg публикува профилите в социалните мрежи на служители на TELUS, като се обоснова с това, че фирмата, модерираща съдържанието на Фейсбук за България, „заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия“. Журналистите от Bird.bg призоваха служителите на TELUS в България да станат техни информатори. Фирмата, която контролира българския Фейсбук, вече заяви, че ще съди авторите на публикацията.

От Асоциацията на европейските журналисти – България напомнят, че се е случвало хора да бъдат подлагани „на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод“.

Постовете на Bird.bg съдържат и потенциални заплахи към служителите на компанията, смятат от АЕЖ. Асоциацията призовава Bird.bg да премахне тези публикации, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

В същото време АЕЖ подчертава, че модерацията на социалната мрежа Фейсбук съвсем не е перфектна.

Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския“, се казва в изявлението на Асоциацията.

Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока.

Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за Фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях. Те ще правят това от съображения за сигурността на служителите си и на служителите на техни подизпълнители, смятат от АЕЖ.

Освен това не бива да се забравя, че алгоритмите играят все по-голяма роля в модерирането на съдържанието и голяма част от тези процеси се извършват от софтуер, а не от хора. Често свалянето на съдържание по погрешка е резултат от масирано докладване от страна на организирани групи, т.нар. тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези инциденти по-малко значими, но показва, че обвиняването на произволни служители е крайно необосновано“, заключават в позицията си журналистите от АЕЖ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg