Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

АЕЖ: Скандално е, че МВР иска Кенаров да бъде проверен в НАП

Журналистът заведе дело заради ареста си на антиправителствените протести от 2020 г.

Журналистът Димитър Кенаров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - АЕЖ: Скандално е, че МВР иска Кенаров да бъде проверен в НАП

Журналистът Димитър Кенаров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Журналистът Димитър Кенаров, който оповести, че е бил бит и незаконно арестуван по време на антиправителствените протести от 2020 г., ще бъде проверен в НАП по разпореждане на МВР, съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България. Поводът е делото, което той заведе срещу ареста си от септември миналата година, когато бе откаран с белезници в столичното 5 РПУ по неясни причини.

На 22 април от МВР са поискали от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни „съответните данъци, здравни и социални осигуровки“ от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти.

„Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията – казват в изявление от АЕЖ. – Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация.“

Според адвокатите на Кенаров, справката има за основна цел сплашване, тъй като информацията от нея няма никакво отношение по делото. АЕЖ оцени искането на МВР за като скандално и настоява от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков да го отмени.

„Такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват, използван за постигане на т.нар. „смразяващ ефект“ над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол“, заявяват от организацията.

От АЕЖ настояват още Рашков да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със заключения за липса на нарушения.

Освен Кенаров, още дузина задържани разказаха пред медиите миналата година за ненужно физическо насилие при арестите си. Нужно е да бъдат разпоредени нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствените протести, изтъкват от АЕЖ.

Димитър Кенаров бе задържан в нощта на 2 срещу 3 септември. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София. В изявление на следващия ден главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи пред медиите, че Кенаров е извършвал закононарушения. В съдебната зала обаче МВР твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил „поканен“ от дежурния в полицейското управление.

На 14 май Ивайло Иванов е освободен от длъжност от служебния министър, един от мотивите за смяната му е именно полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

„Затова питаме, ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата“, казват от АЕЖ.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрират случаи на нападения над журналисти. Случаят бе споменат и в доклада на „Репортери без граници“ като една от възможните причини страната ни да се намира на 112-о място в света по свобода на медиите.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ НА 112-О МЯСТО ПО МЕДИЙНА СВОБОДА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg