Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

АЕЖ: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях

Министърът на вътрешните работи заяви, че съжалява за думите си, че би отстранил журналисти като водещи в Би Ти Ви

Бойко Рашков в студиото на Би Ти Ви на 17 май. Снимка: Стопкадър  - АЕЖ: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях

Бойко Рашков в студиото на Би Ти Ви на 17 май. Снимка: Стопкадър

Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъди коментарите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който заяви на 18 май пред БНР, че ако бе собственик на Би Ти Ви, би уволнил водещите на „Тази сутрин“ Златимир Йочев и Биляна Гавазова. Коментарът му за отстраняването на журналисти е „недопустим“, посочват от АЕЖ, той напомня на други случаи на словесни заплахи към журналисти като този с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и с бившия вицепремиер Валери Симеонов.

„Въпреки усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство, министър не може да си позволи коментари за кадровата и редакционната политика на която и да било медия“, казват в изявление от АЕЖ.

Сутринта на 17 май Рашков направи първата си медийна изява като служебен министър в ефира на Би Ти Ви. На следващия ден в интервю пред Силвия Великова по БНР постави под съмнение независимостта на водещите от частната телевизия и заяви, че би уволнил Гавазова и Йочев като водещи, ако имаше тази възможност. Слуд бурната реакция в социалните мрежи, часове по-късно на 18 май, той вече съжали за думите си, споделяйки това в студиото на предаването „Алтернативата“ по ТВ1. Въпреки изказаното съжаление, Рашков не се извини и остана все така критичен към начина на провеждане на интервюто в Би Ти Ви.

В отговор на коментарите му от Би Ти Ви излязоха с изявление, че е обезпокоително след 30 години демокрация у нас представители на властта да продължават да атакуват журналисти. Рашков бе разкритикуван и от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, както и от редица представители на журналистическата гилдия.

В изявление от 19 май от АЕЖ настояват за извинение от Рашков. Намеквайки за неговите коментари пред БНР, че му е ясно защо страната ни е на 112-о място по свобода на словото с журналисти като Гавазова и Йочев, организацията го призовава да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани:

„Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – класация, от която той очевидно се вълнува“.

Следва списък с някои от последните посегателства срещу свободата на журналистите – незаконният арест на Димитър Кенаров на антиправителствените протести през есента на 2020 г., побоя над разследващия журналист Слави Ангелов от „168 часа“, редовното призоваване на Димитър Стоянов от „Биволъ“ в полицията по сигнали, свързани с работата му, посегателствата срещу двата автомобила на Генка Шикерова и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg