Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аферата „Съборна“ и погребението на един частен театър*

Руси Чанев, Валентин Ганев, Рашко Младенов с призив към главния прокурор да провери съдебната сага около сграда на ул. „Съборна“

Имотите на „Сити марк“ са на ул. „Съборна“ № 7 в столицата. Снимка: Емил Георгиев - Аферата „Съборна“ и погребението на един частен театър*

Имотите на „Сити марк“ са на ул. „Съборна“ № 7 в столицата. Снимка: Емил Георгиев

Помните ли Модерен театър? С великолепна трупа, модерен салон и ново оборудване, разположен в сграда в центъра на София – той изгря ярко и с огромни амбиции на столичната театрална карта и не след дълго загина безславно. Държавата наблюдаваше безмълвно рождението, трудния живот и последвалата смърт на това смело начинание. И не се намеси, не намери културата, създавана в него, за достойна да бъде подкрепена. Сега се задава още една мъчителна театрална смърт. В безразличието си към нея държавата е не по-малко цинична.

Преди година една от язвите, останали в столичната култура след промените – кино „Левски“ – се превърна в театър. Един бизнесмен реши да инвестира в култура и създаде „Сити Марк Арт Център“ – със стари и нови спектакли в афиша. Защо и стари? Защото това са заглавия, отпаднали от репертоара на другите столични сцени, за да отворят място за премиери – прекрасни представления, по-добри от голяма част от новите продукции в държавните театри. Собственикът на „Сити Марк“ – Христо Киров – го финансира с кредит, който погасява със средства от друга своя собственост – помещения на столичната улица „Съборна“ № 7. Машинации около сградата обаче скоро могат да го лишат от този източник на финансиране. Оказва се, че са напът да му я отнемат.

Призив към главния прокурор Сотир Цацаров и към правителството „да се сложи край на опита за съдебна измама“ отправиха чрез Фейсбук собствениците на имота на „Съборна“, подкрепени от актьорите Руси Чанев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Рашко Младенов, Светлана Янчева, Филип Трифонов…

„С настоящото отворено писмо Ви молим да изразите Вашето отношение, да покажете Вашата гражданска позиция по това, което се случва с нас – не само като отделен частен случай, но и като следствие на това, което се случва в нашата държава. Ако вярвате в нас – подкрепете ни! За нас Вашата подкрепа е много важна! Ние вярваме във Вас и в нашето бъдеще заедно!“, пишат семейство Кирови: Теодора, Диляна, Лили и Христо, и екипът на „Сити Марк Арт Център”.

Прилагаме пълния текст на тяхното отворено писмо.

„Здравейте, приятели,

Ние сме тези, които реновираха и изцяло възстановиха старото кино „Левски” в София, превръщайки го в Център за култура и изкуство. Тези, които инвестираха в нематериалната сфера със собствени и кредитни средства, с ясното съзнание, че не парите в днешно време са дефицит, а волята и вярата. С визията, че ние сме наследници на богати духовни традиции, че настоящата криза не е материална, а криза на ценностите ни и че това, което правим, са инвестиции в нашето бъдеще.

Посяхме семената в очите и сърцата на най-малките и на големите, на хората в неравностойно положение и на най–възрастните. Спечелихме доверието и станахме партньори с държавни, общински и частни културни институции.

Обръщайки се назад към корените, поглеждайки навътре в себе си, ние стъпихме здраво на устоите на добродетелността и така станахме част от благотворителни инициативи, а те станаха част от живота ни.

Сега тези наши усилия са подложени на сериозни изпитания. Един от основните ни източници на собствени средства – обект на ул. „Съборна” № 7, с част от прихода, от който плащаме кредита за Залата – е в съдебна процедура.

На 12.06.2017 г. от 10 ч. ЧСИ трябва да ни отстрани от обекта чрез предварително изпълнение на невлязло в сила съдебно решение (което в срок сме обжалвали пред ВКС и сме в процедура по допускане), като по този начин се предрешава съдебния процес. Един съдебен процес, построен върху доказано престъпна схема за имотна измама, осъществена не някъде навън, а в самата съдебна институция – част от съдебната система, в която ние вярваме.

С настоящото отворено писмо Ви молим да изразите Вашето отношение, да покажете Вашата гражданска позиция по това, което се случва с нас – не само като отделен частен случай, но и като следствие на това, което се случва в нашата държава.

Ако вярвате в нас – подкрепете ни! За нас Вашата подкрепа е много важна! Ние вярваме във Вас и в нашето бъдеще заедно!

Семейство Теодора, Диляна, Лили и Христо Кирови
и екипът на „Сити Марк Арт Център”

05.06.2017 г.
София“

Предлагаме ви и разказа около имота на в. „Стършел“. Нищо добро не чака България, когато един хумористичен вестник започне да се занимава и със съдебни измами.

Далавера под съдебен чадър
Сергей ТРАЙКОВ

Може ли дело за софийски имот да бъде образувано в провинцията? Въпросът звучи идиотски за нормалните хора, но отговорът е още по-идиотски – може. Ето я рецептата. Намира се услужлив Районен съд – в Никопол. В него се подава молба за образуване на гражданско дело от управителката на „Булгарплодекспорт” Весела Миткова срещу фирма „Сити Марк” относно спор за имот – магазин на ул. „Съборна” № 7. В кой град се намира тя – не пише. (Такава улица в Никопол няма.) После: въпреки че във входящия регистър молбите се вписват по пореден номер се намира услужлив човек, който специално за тази използва… буква. И на 1 март 2004 г. я сгъчва между номера 125 и 126, като я вписва под № 125а. И удря печата.

На 13 септември 2007-а молбата попада в Тодор Тихолов – шеф на Районния съд в Никопол. Къде е била 3 години и половина, кой я е намерил? Не се знае. Почеркът в дневника не е на жените, вписващи регистрациите. Кой е фалшификаторът? Кой му е дал съдебния печат? Не се знае. Вместо да разбере, Т. Тихолов нарежда на съдия Галя Наумова да образува дело, но тя отказва. Според нея тази фантомна молба плаче за прокуратурата, защото е очебийно, че е извършено документно престъпление, за което се влиза в затвора за 8 години. Тогава Т. Тихолов я разпределя на себе си. И – внимание! – дописва в молбата срещу ул. „Съборна” – София. Това е чудо – от седемте града в България, в които има улица „Съборна”, той е познал, че в молбата става дума точно за столицата. И вместо да предаде неистинския документ за разследване в Районната прокуратура, председателят на съда го узаконява, като на 13. IХ. 2007-а, образува дело и официализира фалшивата молба. За какво е тази криминална фалшификация?

На 3 март 1999 г. „Сити Марк” ООД купува от Столична община апетитен имот за милиони на пъпа на София – бившия „Детмаг”**. Още тогава някой прави план как да им го отнеме. Много просто. Чрез отзивчиви слуги на Темида. Намират се в никополския Районен съд, където исковата молба е заведена и по нея е образувано дело. Тайно от „Сити Марк”, за да не може фирмата да реагира и да се защити правно. На Т. Тихолов са му нужни повече от 3 години, за да даде ход на делото и да го изпрати в Софийския районен съд. „Сити Марк” получава призовка чак на 26 октомври 2010 г. Защо чак сега ли? Защото Тихолов знае, че вече са изтекли давностните срокове за беззаконията около молбата и образуваното дело по нея. И магистратът вече е недосегаем за закона.

Стреснати от беззаконието, на което стават жертва, от „Сити Марк” сигнализират главния прокурор. Спецзвеното, което проучва престъпления на магистрати, разследва действията на Т. Тихолов. То установява всички фалшификации около молбата, включително и чрез почеркова експертиза. Шефката на „Булгарплод­експорт” обаче отрича да е писала молбата. Твърди, че е дала пълномощно на адвокат Симеон Симеонов да го направи. Но пълномощно няма(!?) Няма и такъв адвокат(!?) Не е регистриран в нито една адвокатска колегия. В заключение: завеждане на молба няма, защото е извършено по престъпен начин. Никой обаче не попада под ударите на закона, понеже са изтекли давностните срокове за осъждането на тази далавера.

Когато обаче законът не преследва престъпника, той преследва жертвата. Въпреки че игрите с антидатирането за избягване на правна давност са очевадни, през 2014 г. Районният съд в столицата уважава фалшивия иск на „Булгарплодекспорт” и се произнася в негова полза. Въпреки че Спецзвеното доказва – исковата молба е фалшив (не)документ, през 2017-а Софийският градски съд се произнася в полза на „Булгарплодекспорт”. И сега съдия-изпълнител напира да изхвърли „Сити Марк” от имота им, купен съвсем законно. И който собствениците се опитват да защитят чрез закона. Законът обаче, както и тези, които го прилагат, не са на страната на наивника, решил да действа по правилата. А най-опасното в случая е, че целият механизъм на далаверата е станал възможен, защото е реализиран с пряката помощ на председател на Районен съд. Магистрат, отлично запознат със законите и затова отлично знаещ как да ги заобиколи. И вместо да раздава правосъдие, раздава беззаконие. При това – напълно безнаказано.

Затова днес недоверието в съда е цели 94 на сто. А 6-те процента, вярващи в правосъдието, вероятно са такива, които предпочитат да плащат на служителите на Темида, за да получат законността като стока в своя полза.


* Заглавието е коригирано на 7 юни 2017 г. Първоначалният вариант бе „Аферата „Детмаг“ и погребението на един частен театър“.

** Бившият магазин „Детмаг“ се намира от другата страна на ул. „Съборна“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС