Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Афганското момиче“ арестувано в Пакистан с фалшиви документи

Шарбат Гула от прочутата корица на „Нешънъл джиографик“ през 1984 г. е заплашена от 14 години затвор и 5000 долара глоба

Снимката от прочутата корица на „Нешънъл Джиографик“ бе в София през май, като част от изложбата на Стив Маккъри. Снимка: Емил Георгиев - „Афганското момиче“ арестувано в Пакистан с фалшиви документи

Снимката от прочутата корица на „Нешънъл Джиографик“ бе в София през май, като част от изложбата на Стив Маккъри. Снимка: Емил Георгиев

Афганската жена, която през 1984 г. като 12-годишно зеленооко момиче украси корицата на списание „Нешънъл джиографик“, е арестувана за незаконно пребиваване в Пакистан с фалшиви документи.

Миналата година пакистански медии публикуваха снимка от пакистанския паспорт на Шарбат Гула, официален документ за самоличност, който тя – като чужденка – не би трябвало да притежава. Но чак днес, 26 октомври, 2016 г., пакистанското Федерално бюро за разследване я е арестувало след дълго следствие, съобщава „Гардиън“.

Шахид Илиас от Националната паспортна служба обяви, че Гула може да бъда изпратена в затвора за 14 години и да получи глоба до $5 000. Той каза още, че Федералното бюро се опитва да открие служителите, отговорни за неправомерното издаване на идентификационния документ през април 2014 г.

Снимката на Шарбат Гула от пакистанската й лична карта, издадена незаконно

Снимката на Шарбат Гула от пакистанската й лична карта, издадена незаконно

Снимката от корицата на „Нешънъл джиографик“ е направане от Стив Маккъри през 1984 г. в бежански лагер в Пакистан. Тя се превърна в един от емблематичните образи от конфликта между бунтуващите се муджахидини и съветските окупациони войски.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Милиони жители на Афганистан бяха принудени да напуснат домовете си и много от тях избраха да не се завърнат, след като са се сдобили с работа, семейства и деца в Пакистан. Днес в страната живеят 2,5 милиона бежанци от Афганистан. Но те са приети в Пакистан много зле, като политиците постоянно ги обявяват за престъпници и терористи.

През 2014 г. пакистански талибани заклаха 130 ученици в Пешавар, за да подтикнат правителството да се ангажира с „национален план за репатриране“ на всички бежанци, въпреки че не беше установено участие на афганистанци в нападението. Гула е само една от многото жертви на продължаващите опити тези хора да бъдат прогонени. По данни на паспортната служба над 60 хиляди чужденци в Пакистан разполагат с незаконно издадени лични документи.


Вижте още: БОНБОН, БАЛСАМ И БИЧ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах