Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Африканските отмъстители

Нигерийски комикс събира все повече и повече почитатели

„Всички можем да сме герои“ – под това мото излизат комиксите на „Комик републик“. - Африканските отмъстители

„Всички можем да сме герои“ – под това мото излизат комиксите на „Комик републик“.

Младата нигерийска компания „Комик републик“ се надява да направи революция в индустрията с комикси със своите африкански супергерои. Основателят ѝ, Джид Мартин, роден в Лагос, рисува от най-ранна детска възраст – и признава, че и до днес, когато е в затруднена ситуация, винаги се пита: „Какво би направил Супермен“.

Вече възрастен, Мартин осъзнал колко малко наистина качествени комикси достигат до децата в Нигерия – и всички те са американски по произход, разказва британският „Индипендънт“. Затова и под мотото „Всички можем да сме герои“ той основава „Комик републик“ – с надеждата да помогне на африканските малчугани да повярват в себе си и да последват мечтите си.

Героите му, познати като Африканските отмъстители, включват Гардиън Прайм, когото Мартин нарича Черния Супермен; Хилда Авономеми, която говори с духове; Нутех, който контролира технологии и магнитни полета с ума си; изключително силния воин Ирети и Маркъс Чигозие – тийнейджър със свръхзвукова скорост.

Хилда Авономеми, която говори с духове

Хилда Авономеми, която говори с духове

Важен аспект в комикса е, че жените също имат важна роля в действието. И въпреки че някои критикуват тяхното значително по-оскъдно облекло, сравнено с мъжкото, авторите обясняват, че не вярват, че онова, което някой носи, определя неговите лични възможности.

Комиксите са достъпни онлайн и са безплатни – и стават все по-популярни. Според „Кварц“ последният брой е бил свален 25 хиляди пъти. Смята се още, че читатели има от цял свят – едва 30% от тях идват от самата Нигерия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg