VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Агент Скъли в „Трамвай Желание“ разплака английската критика

Джилиън Андерсън прави ролята на живота си, твърдят капацитети в пресата

"Трамвай Желание" с  Джилиън Андерсън получи 5 звезди от английската критика. - Агент Скъли в „Трамвай Желание“ разплака английската критика

"Трамвай Желание" с Джилиън Андерсън получи 5 звезди от английската критика.

Джилиан Андерсън, станала известна с участието в сериала „Досиетата Х”, прави ролята на живота си в култовия спектакъл „Трамвай „Желание” по пиесата на Тенеси Уилямс в лондонския театър „Янг Вик“.

Зашеметен съм от тази постановка. Продукцията на театър „Янг Вик” е толкова модерна и същевременно брутална в изказа, че като нищо човек може да излезе от салона с „охлузвания”, породени от разтърсващото изпълнение на Джилиан Андерсън, и с очи, пълни с влага.

Никога не съм виждал спектакъл, който да е толкова суров в емоциите. Който да е толкова насилствен и толкова дълбоко обезпокоителен.

Пиесата, която се поставя за пръв път през 1947 година, обикновено се играе в тогавашната епоха. Този път режисьорът Бенедикт Андрюс е довел героите в съвремието на Ню Орлиънс, заобиколени безжалостно от музиката на Джими Хендрикс и Крис Айзък.

Сценографията е завладяваща наравно с актьорската игра. Действието се развива в модерен апартамент, който почти през цялото време се върти, показвайки ни различните гледки от битието на героите. Тръгваме от кухнята, та да минем и през тоалетната на този тесен апартамент, където негодуванието на персонажите къкри, за да достигне до точката на кипене, в която се срещат гняв, терор, вина и психическо разстройство.

Всичко това може да звучи като капризно режисьорско егоцентрично пътешествие, но защо да може режисьорите да поставят Шекспир в съвремието, а Тенеси Уилямс да не предполага такава гъвкавост?

Актьорите са превъзходни. Джилиан Андерсън прави ролята на живота си като Бланш Дюбоа – позастаряващата красавица, която губи състоянието си, а до края на пиесата губи и разсъдъка си. Малка и уязвима, тя умело използва сиропирания си южняшки чар, за да прихване на мушка зет си Стенли Ковалски, който намира нейните маниери за вбесяващи.

С напредването на пиесата режисьорът ни показва пътя към края на една жена, загубила посоката в своето съществуване. Нейните лъжи и фантазии за по-добър живот в началото изглеждат почти героични, а финалното пропукване на света й е болезнен за гледане.

Бен Фостър е потен, як, впечатлително татуиран Стенли Ковалски, който довежда героя си до ръба на вибриращо насилие. Ванеса Кърби е в ролята на неговата съпруга Стела, която е разкъсвана между мъжа си и сестра си Бланш.

Този спектакъл продължава три часа и половина, но няма и един момент, в който напрежението да не е осезаемо или вниманието ви да бъде отклонено от сцената. Този спектакъл е абсолютен нокуат за сетивата.

„Трамвай „Желание” ще бъде заснет и излъчен в 550 киносалона във Великобритания, а от 16 септември ще бъде показан и в останалата част от света като част от кампанията, която тече на Острова – ”Националният театър на живо”.

Източник: английският в. „Телеграф“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg