Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ах, колко е хубаво! Литературни разходки за деца

20 безплатни тура за малки и големи из София – с откриване на истории за значими автори и за легендарни писателски места

Паметникът на Ян Бибиян и дяволчето Фют (автор: Николай Николов - Зико) бе една от точките на Литературните разходки през 2018 г. Снимка: literatours.bg - Ах, колко е хубаво! Литературни разходки за деца

Паметникът на Ян Бибиян и дяволчето Фют (автор: Николай Николов - Зико) бе една от точките на Литературните разходки през 2018 г. Снимка: literatours.bg

Четене, игри и литературно лъкатушене между Валери Петров, Йордан Радичков и Дора Габе обещава писателката на детски книги Зорница Христова, която ще бъде водещ на първата Детска литературна разходка. Събитието, част от провеждащите се от 2018 г. Литературни разходки из София, логично ще се проведе на 1 юни, от 11 часа, и се очертава като едно от най-подходящите места за малчуганите за празника им. Началната точка предстои да бъде обявена.

Литературните разходки започнаха миналата година в рамките на проекта „Скритите букви“. Големият интерес към градските турове, разкриващи редица любопитни детайли от скритата история на София, интересни факти за знакови художествени произведения, истории за значими български писатели и за легендарни писателски места, е довело до създаването на нова шестмесечна програма – от май до октомври са планирани близо 20 разходки със свободен достъп.

Освен традиционните турове, предвидени са още персонални срещи с писатели (сред които Георги Господинов, Миглена Николчина, Ангел Игов, Мария Касимова, Иван Димитров), както и специални разходки на английски език.

Началото на програмата ще бъде поставено на 11-ти май от 12:00 ч. на площад „Независимост“ (пред църквата „Света Петка Самарджийска“) с литературната поредица от маршрути, подготвени от литературния теоретик и историк Лора Шумкова.

Нейните „Софийски страници“ ще включват шест спирки и подробности за това кога започва литературната история на София, за кафенето като място за литература и културно средище, за градът на мъжете и жените, за литературата, архитектурата и живописта, за  мемоарите, градския пътепис, роман и разказ, мислени като софийски жанрове.

Част от програмата ще бъдат Литературните разходки, водени от писатели. Стартът им се дава на 24 май, заедно с литературната теоретичка и поетеса Миглена Николчина, чийто личен тур ще бъде концентриран в софийския квартал Лозенец и ул. Елин Пелин. Там в близост са живели Дора Габе, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Валери Петров, Богомил Райнов.

Разходките с писатели ще се провеждат веднъж месечно и техният формат ще бъде фокусиран предимно върху срещите със съвременни български автори – с разказите им от първо лице, с любимите им места, литературни явления или градски легенди.

Някои от туровете ще се провеждат на английски език. Те ще са съобразени с чуждоезичната публика и тяхното съдържание ще е насочено предимно към съвременната българска литература, чуждестранни автори, свързани със София и информация за кирилицата и развитието на езика. Следващата Литературната разходка на английски език е на 12 юни.

Програма на първите събития от програмата

Софийски страници – литературна разходка с Лора Шумкова

11 май | 12:00 ч. | площад „Независимост“

Литературна разходка с писател

Водещ: Миглена Николчина

24 май | 12:00 ч.

Детска литературна разходка

Водещ: Зорница Христова

01 юни | 11:00 ч.

Литературна разходка на английски език

Водещ: Лора Шумкова

12 юни | 18:30 ч. |площад „Независимост“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg