Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Аида“ с Надя Кръстева на финала на Оpera Open

Прочутото българско мецосопрано излиза в ролята на Амнерис, в образите на Аида и Радамес ще бъдат Таня Иванова и Камен Чанев

Надя Кръстева - дългогодишна солистка на Виенската Щатсопер - е една от най-прославените в момента български оперни певици по света. Снимки: Държавна опера - Пловдив - „Аида“ с Надя Кръстева на финала на Оpera Open

Надя Кръстева - дългогодишна солистка на Виенската Щатсопер - е една от най-прославените в момента български оперни певици по света. Снимки: Държавна опера - Пловдив

Емблематичната вердиева „Аида“ ще звучи на финала и тазгодишното издание на фестивала Opera Open в Пловдив. Звезден изпълнител ще чуят ценителите под тепетата – Надя Кръстева, дългогодишна солистка на Виенската Щатсопер. Кръстева ще изпълни ролята на Амнерис на 29 юли в Античния театър – след Хуи Хе, Ана Лукреция Гарсия и Алберто Газале от Арена Ди Верона в предишните сезони.

Мецосопраното дебютира като Амнерис в Миланската Ла Скала през 2013-а, а по-късно изпълни ролята на съперницата на Аида и в Берлинската държавна опера. Сега, в Пловдив, в ролите на влюбените Аида и Радамес публиката ще види и чуе Таня Иванова и Камен Чанев. Чанев изпълни тази партия това лято и в грандиозна продукция в ЕКСПО 2017 в Астана, както и в Берлинската опера.

Надя Кръстева е една от най-прославените в момента български оперни певици по света. През 2002-а получава покана от Виенската опера и бързо става водеща фигура и любимка на публиката. Във Виена тя изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии, като на Кармен, с която дебютира на Арена ди Верона и в Болшой театър. През годините Кръстева гостува на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония.

В Пловдив певицата пристига след две участия на Оперния летен фестивал в Мюнхен 2017 – в „Русалка“ и „Силата на съдбата“.

Диригент на „Аида” е Лучано ди Мартино, а режисьор на спектакъла – доц. Нина Найденова.

Обредните сцени в древен Египет ще бъдат пресъздадени с помощта на пиротехнически ефекти.

В останалите роли в спектакъла ще влязат Евгения Ралчева, Михаил Пулиев, Николай Биков, Александър Марулев, Борис Кучков. Диригент на хора е Константин Добройков, а концертмайстор – Виеслав Новак.

Традицията на големите открити театри като Арена ди Верона повелява публиката да озарява пространството със запалени свещи, така ще бъде и сега в Античния театър.

След закриването на Opera Open – част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“, Пловдивската опера продължава с представленията през август и септември с програмата „На бис”, представяйки най-доброто, показано от 10 юни до 29 юли. Публиката ще има шанс да види мюзикълите „Човекът от Ла Манча” и „Чикаго”, продукцията „Силата на съдбата” от Верди на Театро Реджо ди Парма и гала-спектакъла „Най-доброто от Верди”, с който ще бъде отбелязан юбилей на маестро Борислав Иванов.

Билети за „Аида” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетния център пред Общината и онлйан в eventim.bg.

Предлагаме ви любителско видео от спектакъла „Силата на съдбата“ на Opera Open тази година:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90