Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Ай Ти пионери трябва да разработват руски компютърни игри безплатно

Русия започва да развива гейминг индустрията си, но я нарича „игрова промишленост”

Символиката на СССР се връща точно там, където е абсурдно да бъде използвана - в сферата на новите технологии. - Ай Ти пионери трябва да разработват руски компютърни игри безплатно

Символиката на СССР се връща точно там, където е абсурдно да бъде използвана - в сферата на новите технологии.

Русия се опитва да развие сама индустрията за производство на компютърни и видеоигри, след като всички западни фирми за гейминг напуснаха руския пазар, съобщава „Медиалийкс“. Така нареченото „заместване на вноса“ в случая се изразява в създаване на специален портал, наречен „Игропром“ (от игрова промишленост). За да подчертаят типично руското и неподвластно на западни влияние ново състояние, „игропромишлениците“ използват символиката на пионерската организация от СССР.

В обръщението, публикувано на сайта igroprom.ru, което започва със „Здравейте, другари!“, се казва, че игровата промишленост в Русия няма да е насочена към печалба, а към създаване на общество от хора, „които безвъзмездно си помагат“. Призив е отправен към Ай Ти специалистите, които имат опит в създаването на компютърни игри, но са останали без работа заради санкциите. „Игропром“ ги моли да започнат да разработват руски игри без заплащане.

Създателите на „Игропром“ обясняват защо се насочват към социалистическата символика и стилистика:

„Решихме, че няма да е лошо да се пренесем в онова време, когато в страната ни имаше общ емоционален подем – хората се бяха сплотили в стремежа си към великата цел да построят светло бъдеще. В нашия случай това е светлото бъдеще на игропрома“.

Затова в рекламните илюстрации на сайта са включени и лозунги, подобни на тези от времето на СССР: „Пионери на отечествения игрострой, обединявайте се!“ и „За тези, които имат нужда от реклама, издателят е втора мама“.

Според новите създатели на игри трябва да бъдат заменени и термините, които определят йерархията в руските Ай Ти фирми. Вече няма да се казва тиймлидер, а бригадир. Няма да има артисти и саунд дизайнери, а художници и композитори. Всички „джуниър, мидъл и синиър“ ще бъдат заместени от „ученици, професионалисти и майстори“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах