Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ай Вейвей показва в Лондон инсталация от 90 т отломки от земетресение

Китайският дисидент с отнет паспорт, вероятно няма да присъства на откриването

Детайл от експозицията, посветена на китайския артист Ай Вейвей. - Ай Вейвей показва в Лондон инсталация от 90 т отломки от земетресение

Детайл от експозицията, посветена на китайския артист Ай Вейвей.

Около 90 тона арматурно желязо, огънато и усукано по време на земетресението в Съчуан през 2008 г., ще бъде основната инсталация в британската ретроспектива на китайския артист Ай Вейвей. Всяка от пръчките е била изправена на ръка и транспортирана с кораб до Лондон, където през септември се открива изложбата в Кралската академия на изкуствата.

„Мисля, че това е най-тежката работа, която някога сме поставяли в галериите си – заяви един от кураторите на експозицията, Адриан Лок. – Отвъд техническото изпитание, това е много мрачна и отрезвяваща инсталация, тя носи около себе си онзи вид енергия и тишина…, носи истинското чувство за загуба на живот.“

Кралската академия изнася за първи път подробности за изложбата на китайския дисидент, който често попада в ареста в родината си. Ай, който говори открито за нарушенията на човешките права и необходимостта от реформи в Китай, бе арестуван през 2011 г. и 81 дни не беше ясно къде е. В момента той има забрана да напуска страната, а паспортът му е отнет, което значи, че е малко вероятно да се появи за откриването на ретроспективата си в Лондон.

„Той е един от най-значимите артисти в света и фактът, че никога не е имал изложба в британска институция от най-високо ниво е важен – коментира друг от кураторите, Тим Марлоу. – Основният акцент в тази изложба е да позволим на публиката да види работата му и да отсъди сама за артиста.“

Земетресението в Съчуан през 2008 г. е най-голямото в Китай от 35 години. То бе с магнитуд от 8 по скалата на Рихтер, като по официални данни са загинали 60 560 души. Повече от 25 хиляди и до днес се водят безследно изчезнали.

След труса Ай Вейвей успява да събере близо 200 тона изкривено и усукано арматурно желязо из отломките. След консултация с инженерите в Кралската академия обаче се установило, че първият етаж на галерията може да понесе не повече от 90 тона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90