Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ай Вейвей пресъздаде „Водни лилии“ на Моне с блокчета лего

Подобните на пиксели блокчета повдигат въпроса за дигиталното в изкуството, казва авторът

Паното е дълго 15 метра. Снимка: Ela Bialkowska/OKNO studio - Ай Вейвей пресъздаде „Водни лилии“ на Моне с блокчета лего

Паното е дълго 15 метра. Снимка: Ela Bialkowska/OKNO studio

Триптихът „Водни лилии“ на Клод Моне, един от най-красивите природни пейзажи в историята на изкуството, бе пресъздаден с блокчета лего. Най-известният китайски съвременен художник дисидент Ай Вейвей използва 650 хил. части от конструктора в 22 цвята, за да сътвори внушителното 15-метрово произведение, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Някои щастливци ще имат късмет да видят необичайната творба на живо, когато ще бъде показана като част от изложбата „Ai Weiwei: Making Sense“ (7 април-30 юли) в лондонския Музей на дизайна.

Оригиналният триптих се намира в колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и изобразява едно от езерата с водни лилии в дома на Моне в Живерни край Париж. За своята версия Вейвей използва лего, за да „замени щрихите на Моне за безличния език на индустриалните части и цветове“, се казва в изявление на твореца.

„Тези подобни на пиксели блокове навеждат на мисълта за съвременни дигитални технологии, които са централни за съвременния живот и повдигат въпроса как изкуството често се разпространява в съвременния свят“, допълва Вейвей.

Използвани са 650 хил. блокчета. Снимка: Ela Bialkowska/OKNO studio

Артистът добавя нещо и от себе си – тъмни очертания на врата от дясната страна на голямото произведение, въплъщение на укритие в провинция Синдзян, което Вейвей и баща му използват през 60-те, принудени да живеят в отшелничество, защото са преследвани от властите.

„Адският пустинен дом прониква през водния рай – уточнява се в изявлението. – Кой да предполага, че легото може да има толкова много измерения? Кой да знае, че едно водно езеро е толкова дълбоко?“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90