Софийски международен панаир на книгата

Ай Вейвей със 70-метрова лодка, пълна с бежанци

В днешните несигурни времена се нуждаем от повече толерантност, съчувствие и доверие помежду си, казва художникът с най-голямата си творба до момента

Дестинацията на новата работа на Ай Вейвей не е случайна. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Ай Вейвей със 70-метрова лодка, пълна с бежанци

Дестинацията на новата работа на Ай Вейвей не е случайна. Снимки: ЕПА/БГНЕС

70-метрова лодка виси в Националната галерия в Прага. В нея седят 258 безлики, надуваеми хора. Въпреки че монументалното ново произведение на Ай Вейвей е леко като въздуха, темата е много, много тежка, разказва Би Би Си.

Самият Ай е бежанец и в последните години се е концентрирал върху проблемите на разселените хора. През 2015-а художникът опакова колоните на „Концертхаус“ в Берлин с яркооранжеви спасителни жителки. А в момента работи върху филм, „Човешки поток“, който ще бъде представен по-късно тази година.

Дестинацията на новата му творба, „Законът на пътуването“ (най-голямата му до момента), не е случайна – правителството на Чехия реагира остро срещу бежанския наплив от 2015-а насам и квотната система на Европейския съюз за приема им.

„Ясно заявявам, че не искам дори един-едничък бежанец в Чешката република, дори и временно“, заяви вицепремиерът Андрей Бабиш през август 2015 г.

Америка за България

Сега Ай Вейвей коментира, че поведението на властта в Прага „не е приемливо по никакъв начин, защото е морално погрешно, късогледо, защото е отношение на страхливец“.

„В днешните несигурни времена се нуждаем от повече толерантност, съчувствие и доверие помежду си, тъй като сме едно цяло. В противен случай, човечеството ще се сблъска с дори по-голяма криза“, добавя художникът.

Предлагаме ви галерия от новата инсталация на Ай Вейвей.

Best of swing | Swing dance orchestra

Избрано

ПИРформанс

ДС