Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ай Вейвей затвори изложба в подкрепа на бежанците

Китайският художник е предизвикан от решение на Дания да иззема ценни предмети от мигрантите

Решението на Ай Вейвей (вдясно) да закрие изложбата си е подкрепено и от собственика на галерията. Снимка: Ай Вейвей, Инстаграм - Ай Вейвей затвори изложба в подкрепа на бежанците

Решението на Ай Вейвей (вдясно) да закрие изложбата си е подкрепено и от собственика на галерията. Снимка: Ай Вейвей, Инстаграм

Китайският концептуален художник Ай Вейвей затвори своя изложба в Дания в знак на протест срещу плановете на местните власти да конфискуват ценностите на бежанците, за да покриват разходите по техния престой.

От „Форшу Фаундейшън“ в Копенхаген са потвърдили, че от сряда експозицията не е достъпна за посетители, предава Би Би Си.

Датската полиция ще има правото да иззема ценности на стойност над 10 хиляди крони (1340 евро) от бежанци, за да покрива разходите им за убежище и храна. Предложението бе подкрепено от парламента на страната във вторник.

Депутатите решиха също да отлагат събирането на семействата сред хората, търсещи бежански статут. Протестът на Ай Вейвей е насочен и срещу това.

Неговата изложба „Разкъсвания“ бе открита през март миналата година и се очакваше да продължи до април 2016-а.

Собственикът на галерията Йенс Форшу заяви, че подкрепя решението на твореца и изрази и собственото си разочарование от решението на правителството. Пред британската обществена медия той коментира, че това създава образ на Дания като ужасна държава.

„Винаги съм бил щастлив да бъда датски гражданин, но сега не съм никак доволен“, добави той.

Форшу разказа още, че когато в сряда Ай му се обадил, останал „шокиран“. Художникът бил прекарал цяла нощ в Лесбос в четене на новините. По-рано този месец Ай Вейвей отвори студио на гръцкия остров и обясни, че цели чрез изкуството да насочва вниманието на обществото към положението на бежанците. Новото учреждение, в което работят студенти на художника от Китай и Германия, ще създава проекти на теми, касаещи мигрантската криза.

Решението на Дания да иззема ценности от имигрантите срещна остра реакция на неодобрение. Практиката бе сравнена дори с конфискацията на богатства от евреите през Втората световна война. От правителството на страната обясниха, че предмети със сантиментална стойност – като брачни халки например, няма да бъдат изземвани. Бежанците ще могат да задържат и ценности на стойност от 3 до 10 хиляди крони.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg