Айфеловата кула се нуждае от спешен ремонт, твърдят експерти

Ръждата е най-големият враг на конструкцията и боядисването няма да ограничи щетите, се казва в няколко доклада

Зaд ефектния вид на Айфеловата кула се крие знaчителнa корозия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Айфеловата кула се нуждае от спешен ремонт, твърдят експерти

Зaд ефектния вид на Айфеловата кула се крие знaчителнa корозия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Айфеловата кула, aтрaкция за туристите в Париж и символ на Франция, е обхваната от ръжда и е в по-лошо състояние, отколкото външността ѝ издава, става ясно от няколко доклада, изпратени анонимно до френското списание „Marianne“. Завършен през 1889 г., монументът получава 20 години гаранция, но 133 години по-късно кулата все още се извисява над бреговете на Сена – не толкова заради издръжливия си дизайн, колкото заради активната поддръжка, отбелязва „Гардиън“.

Монументът има нужда от основен ремонт, гласят изводите от докладите, направени в различни години, но вместо това ще получи козметична реновация преди началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

„Ако Густав Айфел посети кулата, сигурно ще получи сърдечен удар“, казва един от мениджърите на паметника пред френското издание.

Издигната по повод Световното изложение през 1889 г., 324-метровата желязна кула с тегло 7300 тона има приблизително 2,5 млн. нитове. Преди да бъде откритa официално, конструкцията е била покрита с четири слоя червена оловна боя – днес забранена, но тогава смятана за най-доброто антикорозионно средство. Айфел, инженерът, чието име носи кулата, още тогава знае, че ръждата ще бъде най-големият враг на творението му и препоръчва структурата да се боядисва на всеки 7 години.

Преди началото на Олимпийските игри боята на кулата ще бъде освежена на места. Ремонтът ще струва 60 млн. евро. Вместо планираните 1/3 обаче, едва 5% от монумента ще получaт два нови слоя боя заради забавяния, предизвикани от Ковид и притеснения за оловни частици в старото покритие.

Според експерти това съвсем няма да бъде достатъчно за удължаването на живота на кулата – боята на конструкцията трябва да бъде свалена до основи, конструкцията да се поправи, където е необходимо и да се боядиса отново. Боядисването върху старите слоеве боя няма да спре корозията, посочват те.

Подобен сложен ремонт би затворил кулата за дълъг период от време, което ще се отрази значително нa приходите от туриститe. Това е основното притеснение на компанията, която се грижи за поддръжката ѝ – „Sete“, 99% общинска собственост, изтъква „Marianne“. Монументът се посещава средно от 6 млн. посетители на година, което го превръща в четвъртото най-популярно място за туристи във Франция след „Дисниленд“, Лувъра и Версай. През 2020 г. се отбеляза рязък спад в приходите заради Ковид, когато продажбите на билети спаднаха с 52 млн. евро.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах