Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Айсберг четири пъти по-голям от Лондон се откъсна от Антарктида

Леденият масив засега не е отплавал

Снимката е илюстративна. - Айсберг четири пъти по-голям от Лондон се откъсна от Антарктида

Снимката е илюстративна.

Един от най-масивните айсберги в света – четири пъти колкото Лондон – се е откъснал от Антарктида, става ясно от нови сателитни снимки. Огромният блок е с площ 5800 кв. км и тежи над един трилион тона.

Сателит на НАСА, който заснема топлинни изображения, от няколко години показва пропукването в ледниковия шелф Ларсен С, но сега вече то е завършено, разказва британският „Индипендънт“.

Изображение на НАСА показва, че пукнатината вече е завършена.

Въпреки това масивът все още не е отплавал от досегашната си позиция – вероятно е „захванат“ за подводни скали или заради настоящите водни течения.

Айсбергът действително е огромен, но далеч не е най-големият. Той е около два пъти по-малък от най-солидния, за който имаме данни днес – с площ 11 хиляди кв. километра. Той се откъсна от шелфовия ледник Рос през 2006-а и премина край Нова Зеландия шест години по-късно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg