Академичен расизъм в подкрепа на Каракачанов

Леви интелектуалци с позиция срещу „поредните и все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход“

Наредбата на кмета на община Марица Димитър Иванов за събаряне на ромската махала в пловдивското село Войводиново дойде след побоя на двама души от ромски произход над командос. Снимка: БГНЕС - Академичен расизъм в подкрепа на Каракачанов

Наредбата на кмета на община Марица Димитър Иванов за събаряне на ромската махала в пловдивското село Войводиново дойде след побоя на двама души от ромски произход над командос. Снимка: БГНЕС

Група интелектуалци предимно от лявата част на политическия спектър заявиха публично „категоричната си подкрепа на инициативата на вицепремиера Красимир Каракачанов, оповестена тези дни по повод поредните и ставащи все по-нагли безчинства на наши съграждани  от цигански произход“ в писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов.

В позицията на интелектуалците не се конкретизира случая, но става ясно, че визират побоя над командоса от двама души от ромски произход от пловдивското село Войнодиново, след което вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов генерализира ромското малцинство у нас с коментара:

„Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа“.

Последва наредба от кмета на местната община за събарянето на ромския квартал на Войводиново. А на въпрос на журналист какво ще се случи с 250-те души от махалата на селото, които ще останат без дом посред зима, Каракачанов отговори:

„Вземете си ги у вас“.

Вижте още: „ВЗЕМЕТЕ СИ ГИ У ВАС“

Писмото в подкрепа на Каракачанов е подписано от академиците Антон Дончев, Пламен Карталов, Благовест Сендов, Стефан Воденичаров, Георги Марков, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Константин Косев, проф. Александър Чирков, член-кор. Иван Гранитски и Веселин Воденичаров. Писмото бе разпространено в медиите от мейла на издателство „Захарий Стоянов“, чийто собственик е Иван Гранитски.

„Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани – се казва в позицията. – Знаейки вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заеме такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия.“

CONCEALED PARTY | ФЕСТИВАЛ „ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ” @ ДНК

Подписалите писмото призовават премиера да действа, поставяйки на мушката очевидно не отделни граждани, извършили престъпление, а цял етнос:

„Сега е моментът за вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните ви указания компетентните институции (Министерство на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнство и имота на обикновени български граждани“.

Антон Дончев, Пламен Карталов, Иван Гранитски и останалите автори на писмото твърдят, че за подобно действие премиерът може да разчита на подкрепа от „целия народ“:

„В тази посока може да разчитате не само на нашата подкрепа, а на огромната част от българската интелигенция и целия народ“.

Bookshop 728×90